Ce soluții promit autoritățile pentru agricultorii afectaţi de secetă

shadow
Duminică, 16.08.2020 08:57   809
Procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60% din recoltă și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent, va fi simplificată, a anunțat Ion Perju ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), după întâlnirea cu grupul de inițiativă al agricultorilor protestatari.

„Vom modifica, la următoarea ședință a Guvernului, Regulamentul privind stabilirea modului de acordare a compensațiilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale asupra recoltei anului 2020. Astfel, MADRM va simplifica procedura de depunere a dosarelor pentru agenții economici care au înregistrat pierderi mai mari de 60 la sută și sunt eligibili de a beneficia de compensația pentru diminuarea pagubelor cauzate de seceta din anul curent", potrivit unui comunicat al MADRM.

Simplificarea procedurilor

Ministrul promite că va fi exclusă necesitatea prezentării extrasului din Registrul bunurilor imobile sau din Registrul contractelor de arendă.

În schimb, agricultorii vor trebui să prezinte un certificat ce confirmă suprafața de teren agricol deținută sau prelucrată și cultura cultivată pe acestea, document eliberat de autoritatea publică locală/primăria unde producătorul agricol își desfășoară activitatea.

"Sperăm că modificările efectuate vor scurta perioada de pregătire a dosarului, iar mijloacele financiare vor ajunge mai repede la agricultori pentru a demara lucrările agricole de toamnă”, a adăugat ministrul.

Totodată, la întrevedere au fost abordate și subiecte ce vizează evaluările, colectării și procesării datelor privind pagubele înregistrate, colectate din teritoriu, dar şi alte subiecte (plăți directe la hectar și pe cap de animal; dezvoltarea sistemelor de irigare; politica de dezvoltare a sectorului zootehnic; politica de subvenționare postinvestiții ș.a.).

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Agricultura și vinificația   Piața funciară   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati