Cine este avocatul reținut pentru atac raider la cea mai mare bancă din Moldova

shadow
Joi, 07.11.2019 08:57   6501
Avocatul Ion Dorogoi a fost reținut miercuri, seara, de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție într-un dosar de spălare de bani și sustragere în proporții deosebit de mari, după ce acesta s-a predat benevol organelor de drept.

Potrivit CNA, avocatul a fost anunțat în căutare internațională, fiind bănuit că ar fi fost autorul, instigatorul și complicele unor înțelegeri dubioase cu un grup de persoane prin intermediul cărora au cauzat prejudicii deosebit de mari uneia dintre cele mai mari entități bancare din Republica Moldova.

Suspectat de trucarea alegerii conducerii băncii

"Mai exact, avocatul este suspectat că, împreună cu persoane interesate, ar fi trucat procedura de alegere în organele de conducere a băncii a unor persoane cu scopul de a prelua controlul asupra unor acționari. Scopul acestuia, potrivit materialelor cauzei penale, ar fi fost obținerea de beneficii materiale. Astfel, prin dobândirea ilicită a bunurilor altor persoane, acesta a cauzat daune în proporții deosebit de mari acționarilor băncii", se arată într-un comunicat al CNA.

Advertisement

Citiți și:

Final neașteptat în dosarul de jefuire a 75 de acționarii ai celei mai mari bănci din Moldova

Procurorii anticorupție au formulat două capete de acuzare în privința reținutului, învinuindu-l de spălare de bani și dobândire ilicită a bunurilor altei persoane. Mai devreme, în pe numele avocatului a fost a fost inițiat un dosar de căutare internațională, după ce acesta s-ar fi ascuns de instituțiile de drept.

Pe 6 noiembrie 2019, acesta s-a predat benevol și a fost reținut pentru 72 de ore. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 15 ani de pușcărie, susține CNA.

A participat la atacul raider asupra acționarilor Moldova Agroindbank

Menționăm că este vorba de avocatul Ion Dorogoi, care în anul 2013, ar fi făcut parte dintr-un grup de persoane afiliate afaceristului Veaceslav Platon, care au participat la atacul raider asupra acționarilor Moldova Agroindbank.

Atacul de atunci s-a finalizat cu preluarea controlului asupra unor pachete importante de acțiuni ale băncii de către firme și persoane în spatele cărora s-ar fi aflat Veaceslav Platon.

Între persoanele afectate de aces atac raider au fost și persoane din conducerea băncii, dar și acționari, care s-au pomenit peste noapte că nu mai dețin acțiuni la MAIB.Oportunitati