Compania implicată în evaziunea fiscală de circa 220 milioane lei conectată la un bancher rus

shadow
Luni, 21.10.2019 06:16   2308
O lună și ceva în urmă Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au efectuat percheziții la o întreprindere din Chișinău care ar fi fost implicată în celebrul Laundromat (schemă de spălare a banilor) şi care ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 220 de milioane de lei.

Din informaţiile obţinute de la Procuratura Generală, cauza penală pe această infracţiune a fost pornită în mai 2017, după ce Fiscul şi Serviciul prevenire și combaterea spălării banilor au prezentat rezultatele unor investigaţii desfăşurate pe acest caz.

Conexiuni cu Platon şi banchetul rus Grigoriev

Mold-street.com a aflat însă că această firmă este Saagton SRL, asociat şi administrator al căreia figurează până în prezent Natalia Troian din Ucraina.

Firma are un capital social de 5.400 lei şi a fost fondată în anul 2009 la Ceadâr Lunga, dar acum îşi are are sediul juridic pe str. Meșterul Manole,12, din Chișinău, adresă unde se află și sediul central al uzinei SA Alimentarmaș.

Potrivit unei anchete RISE Moldova din anul 2014, Alimentarmaş este o societate "aflată în insolvență încă din perioada când director a fost numit Iurie Kontievschii, cumnatul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon".

Din ancheta RISE Moldova publicată încă acum 5 ani, rezultă că Saagton SRL a fost implicată în operaţiuni din celebrul Laundromat, schemă de spălarea banilor ruseşti prin intermediul Moldindconbank.

Astfel în anii 2013 - 2014 o parte din sumele uriaşe ce au circulat din Rusia în conturile a două companii din Marea Britanie – Westburn Enterprises Ltd și Seabon Ltd, au ajuns şi pe conturile Saagton SRL şi a unei companii din Africa de Sud – Dodia Proprietary Ltd.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati