Ilan Şor și familia sa au vândut afacerea duty free din Moldova. Cine sunt noii proprietari

shadow
Miercuri, 19.06.2019 13:54   14373
După alegerile din 24 februarie 2019 și mai ales după ce a devenit clar că Partidul Democrat nu va putea constitui o coaliție pentru a se afla la guvernare afaceristul Ilan Şor, lider al partidului ce îi poarte numele și familia sa au vândut cea mai mare parte din afacerile din Moldova.

Astfel Dufremol SRL, care până în 2018 se declara cel mai mare operator de magazine duty-free din Moldova (12 unități), a ajuns în proprietatea și gestiunea bulgarului Todorov Marko Stefanov.

Citiți și:

Promisiunile electorale ale capitalistului Shor: kolhozuri, monopoluri și economie de stat

Până în aprilie 2019, proprietar figura Ilona Șor, mama vitregă a controversatului politician și afacerist. În prezent nu mai funcționează nici măcar pagina web a acestei companii.

În schimb a doua companie a familie Șor, care se ocupă de afacerea duty free, DFM SRL, e activă și deja pe pagina ei web scrie că este cel mai mare operator duty free din Moldova.

Advertisement

Magazinele companiei sunt amplasate la granițele Moldovei cu România și Ucraina, de asemenea în Aeroportul Chișinău.

Câteva zile în urmă și aceasta și-a schimbat proprietarul și în loc de Ilona Șor, acum are trei asociați: Alexandru Vîlcu (30%), Viktor Iakovlev din Ucraina (30%) și Andriy Minayev din Germania (40%). Administrator este Andriy Minayev. 

Cel mai cunoscut publicului din Moldova este Alexandru Vîlcu, care deține și alte afaceri, iar tatăl lui pe vremea guvernării comuniste a fost șeful Vămii. 

Potrivit unei anchete RISE Moldova, un Viktor Iakovlev din Ucraina a fost implicat și în altă tranzacție cu Ilan Şor. E vorba de magazinele duty-free din Kârgâzstan, care au fost vândute companiei moscovite Absolyut SRL și a lui Viktor Iakovlev.

Absolyut SRL deținea și 50% din acțiunile unei alte companii rusești – Belaia Gora SRL. Cealaltă jumătate din companie era deținută de Alexandru Vîlcu, un moldovean cu pașaport rusesc.

Amintim că Ilan Şor a fost ales deputat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. După evenimentele din 8-14 iunie s-a anunțat că acesta nu ar mai fi în țară.

Pe 21 iunie 2017, Ilan Șor a fost condamnat în primă instanță la șapte ani și șase luni de închisoare, pentru spălare de bani și cauzarea de daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere în dosarul "Jaful secolului", unde a figurat și ca martor de bază în condamnarea expremierului Vlad Filat și a afaceristului Veaceslav Platon. Însă din moment ce sentința nu este executorie, acesta a fost lăsat la libertate. Oportunitati