Cine sunt sponsorii suspectați că au finanțat ilegal Partidul Șor cu circa două milioane lei [SONDAJ]

shadow
Marţi, 09.04.2019 16:42   2306
Comisia Electorală Centrală a constatat încălcarea prevederilor legale la capitolul finanțarea campaniei electorale de către Partidul Politic Șor și l-a somat să verse la bugetul de stat suma de 2,09 milioane lei.

"CEC a stabilit că această formațiune politică, avînd statut de concurent electoral în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie curent, a obținut în total 2.090.000 lei în calitate de donații pentru campania electorală din partea unor agenți economici care, în decurs de un an înainte de începerea perioadei electorale, au desfășurat activități finanțate sau achitate din mijloace (fonduri) publice, ceea ce constituie o încălcare a prevederilor legislației electorale", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei. 

CEC a obligat Partidul Şor să verse 2 milione lei în buget

În consecință, CEC a somat Partidul Politic "Șor” să verse la bugetul de stat suma de 2,09 milioane lei, în termen de 6 luni din momentul adoptării hotărîrii de către CEC, cu dreptul achitării eșalonate a acestei sume. 

În replică Partidul Politic ”ȘOR” susține într-un comunicat că a devenit din nou obiectul unei atitudini neobiective din partea CEC și califică decizia Comisiei de a penaliza formațiunea "incorectă și nemotivată" și o încercare de ai afecta imaginea.

"Partidul ”ȘOR” consideră inadmisibile astfel de presiuni și califică decizia respectivă nu doar ca un atac la adresa formațiunii politice, dar și o ofensă pentru cei 120 de mii de alegători, care au votat partidul la scrutinul parlamentar.

Advertisement

Ne rezervăm dreptul să contestăm în judecată această decizie dubioasă a Comisiei Electorale Centrale, care este rezultatul provocărilor din partea oponenților noștri politici și electorali".

Cine au fost sponsorii 

În același timp Comisia anunță că va sesiza Procuratura Generală în legătură cu informațiile false indicate în Declarațiile pe propria răspundere despre inexistența cotei de stat, străine sau mixte în capitalul social, precum și privind lipsa restricțiilor prevăzute de Regulamentul privind finanțarea campaniilor electorale, depuse de agenții economici.

E vorba de firmele SRL „Forsbeta”, SC „Laslux” SRL, SRL „Vent Sistem Companie Climatica” și SRL „Exfactor-Grup”.

Ultima a contribuit la campania electorală a Partidului Şor cu circa 1,4 milioane lei și este în prezent, una dintre cele mai active companii de construcții de pe piață, fiind implicată în lucrări de construcție la Aeroportul Internațional Chișinău și la mai multe imobile din capitală. Compania este deținută de Vladimir Tonu.

Firma Forsbeta care a donat circa 150.000 de lei este deținută de Iurie Cramarenco, Laslux SRL - a donat 300.000 de lei și este controlată de Igor Andrianov, iar Vent Sistem Companie Climatica - a donat circa 400.000 de lei și este deținută de Oleg Aproțchi.

În cadrul campaniei pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Partidul Șor a raportat venituri și cheltuieli de circa 19,8 milioane de lei, având unul dintre cele mai mari bugete între partidele ce au participat.

La sfârșitul campaniei electorale, fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu, candidat al Blocului ACUM la Orhei, a depus la CEC o contestație în care semnala că Partidul Șor ar fi fost finanțat ilegal. La începutul lunii martie, CEC precizează însă că fără dovezi clare care să demonstreze acceptarea cu rea credință a surselor financiare neconforme, persoanele cu funcție de conducere din cadrul partidului nu pot fi sancționate.

Potrivit Zdg.md, întrebată astăzi de ce CEC-ul a examinat acest caz abia acum, Alina Rusu a declarat presei că termenul de prescripției al acestei sesizări este unul mai mare, iar între timp au fost acumulate și dovezile necesare.Oportunitati