În Republica Moldova a fost testată în premieră tehnologia 5G

shadow
Miercuri, 20.03.2019 16:38   1110
Cel mai mare operator de telefonie din Republica Moldova, grupul Orange a testat și în țara noastră tehnologia 5G. Testele vor continua, iar de avantajele 5G ne vom putea bucura nu mai devreme de anul 2020.

"Prin testul de astăzi reiterăm disponibilitatea Grupului de a investi în Moldova pentru a le oferi clienților cele mai bune experiențe în conectivitate”, a spus Jean-Marc Vignolles, Directorul operațional Orange Group pentru regiunea europeană.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei și Infrastructurii strategia 5G a grupului Orange se bazează pe trei componente: îmbunătățirea benzii mobile de mare viteză, acces de mare viteză în ceea ce privește rețeaua fixă și aplicații noi pentru a sprijini transformarea digitală a afacerilor.

Până în anul 2020, testele ce vizează aceste trei zone vor pregăti sosirea 5G atât pentru consumatori, cât și pentru clienții business.

Tehnologia 5G a fost testată deja în mai multe state, inclusiv în România, care a fost prima țară europeană. Grupul Orange susține însă că de avantajele 5G ne vom putea bucura nu mai devreme de anul 2020.

Advertisement

5G este noua generație a tehnologiei mobile wireless, aflată încă în fază de dezvoltare, care promite să fie chiar mai spectaculoasă decât 4G și să revoluționeze accesarea internetului, dar care nu se va rezuma doar la telefoanele mobile ci la orice alt dispozitiv inteligent (aparate, mașini, senzori, etc).

Principalele caracteristici diferențiatoare față de tehnologiile anterioare sunt: eficiența spectrală superioară care permite debite de date superioare, latența scăzută, utilizarea a unor benzi de frecvențe noi din domeniul undelor milimetrice, convergență intre fix si mobil (5G fiber).

Cea mai importantă caractetistică a tehnologiei 5G este viteza de 10 ori mai mare de acces la internet, decât 4G.

Astfel 4G oferă o viteză maximă, ideală, de 1 Gbps (în pezent, viteza maximă ce se poate atinge în condiții ideale de mediu este de aproximativ 250 Mbps) în timp ce 5G va putea oferi o viteză de transfer de până la 10 Gbps (există și opinii că, în condiții optime de mediu, viteza poate atinge și 50 Gbps).

În plus 5G va fi catalizatorul pentru așa-zisul Internet of Things (Internetul tuturor lucrurilor), iar testările au început deja.

Citiți și:

Cine controlează piața telecomunicațiilor din MoldovaOportunitati