Un offshore specializat în IT, dintr-o regiune separatistă, va livra 31 de autobuze pentru Chișinău

shadow
Luni, 11.02.2019 06:17   14082
Licitația de circa 80 milioane lei privind achiziționarea a 31 de autobuze pentru municipiului Chișinău a fost câștigată de compania offshore Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.

„După 13 ani de așteptare, locuitorii capitalei vor merge în autobuze noi”, a anunțat triumfător primarul interimar Ruslan Codreanu, într-o postare pe Facebook, unde mai menționează că termenul pentru depunerea cererilor de participare s-a încheiat vineri, 8 februarie 2019.

Codreanu nu a specificat numele companiei ce a câștigat licitația, menționând într-o intervenție video pe rețele sociale că autobuzele vor fi de marca Isuzu și că mai multe informații vor fi prezentate în cadrul ședinței operative de luni, 11 februarie, a primăriei Chișinău.

Oferta ”neconformă” a producătorului de autospeciale TOMA

În același timp pe pagina de achiziții publice s-a anunțat deja că tenderul a fost câștigat de Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, companie ce a oferit cel mai mare preț - 78,08 milioane lei (fără TVA) pentru 31 de autobuze.

Oferta companiei BMC Truck & Bus din București a fost declarată ”neconformă” de către comisia de concurs, chiar dacă avea cel mai mic preț - doar 74,23 de milioane lei. Deocamdată nu este clar ce neconformități au fost depistate de către comisie, dar cel mai probabil că la mijloc a fost timpul de livrare – până la 120 de zile.

Piotr Secrieru, responsabil pentru licitație din cadrul întreprinderii municipale Parcul Urban de Autobuze nu a răspuns la telefon, iar anterior a sugerat că astfel de solicitări să le adresăm administrației capitalei.

Nu a răspuns la solicitările noastre nici primarul interimar Ruslan Codreanu, care s-a interesat doar de unde am luat noi informația că Unipay ar fi o companie offshore.

Compania BMC Truck & Bus, care a rămas păgubașă, a încercat anterior de câteva ori să obțină dreptul de a livra autobuze în Chișinău, dar de fiecare dată nereușit. Ea a câștigat și o licitație, care, în urma contestației concurenților, a fost ulterior anulată de către Agenția Națională pe Soluționarea Contestațiilor.

Firma BMC Truck & Bus are trei asociați, născuți în aceeași localitate din Turcia: Kilic Sinan (53.74%), Kilic Erhan (41,93%) și Kilic Hakan (4,33%) și anterior era unic distribuitor în România a autovehiculelor marca BMC. Din oferta BMC rezultă că firma era gata să livreze în decurs de 120 de zile, 31 de autobuze marca Procity, produse în Turcia de compania BMC.

Aceasta a devenit cunoscută în Moldova prin faptul că a livrat anul trecut cele două autospeciale de intervenție marca TOMA.

Învingătorul din Ciprul de Nord

Şi compania ce a câștigat licitația are fondatori de origine turcă, dar e înregistrată în regiunea separatistă Ciprul de Nord, mai exact într-o zonă economică liberă din portul Famagusta.

Advertisement

Acest fapt generează multe semne de întrebare. Este vorba despre o regiune separatistă, cu statut nerecunoscut, similar cu cel al regiunii transnistrene sau Osetia de Sud. 

Ar fi foarte curios cum Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor va autoriza o asemenea operațiune sau transfer de bani. Or e vorba de 4,03 milioane euro (fără TVA), iar cu TVA – de 4,84 milioane euro. În plus, regiunea este inclusă de Centrul Național Anticorupție și Comisia Națională a Pieței Financiare în lista zonelor off-shore.

Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd are doi asociați - Kazim Erarslan (cota de 99%) și Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci produse software și programare, după cum e precizat și în documentele anexate la ofertă.

De altfel numele asociatului și managerului, Kazim Erarslan, coincide cu cel al fondatorului Paynet Services SRL din Moldova, companie ce deține licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice și prestează servicii plăți online. Mold-Street.com a solicitat un comentariu la subiectul cu autobuzele, dar acesta deocamdată nu a răspuns.

Autobuzele ca biscuiți electorali

Cât despre ofertă de autobuze, apoi acestea sunt marca Isuzu Citiport, care, potrivit producătorului Anadolu Isuzu, ar fi printre cele mai confortabile și ergonomice din Europa, și corespund standardului Euro 6. 

Acestea au rampă pentru persoane cu dizabilități, cele mai moderne sisteme de supraveghere, panouri video și posibilitatea de interconectare prin GPS la orice formă de organizare și control al traficului cu autobuze. 

Astfel de autobuze au fost cumpărate în anii 2017-2018 de primăriile Iași, Constanța sau Sibiu din România, doar că furnizor era un dealer autorizat din România.

Prețul unui autobuz ce ar urma să ajungă pe străzile Capitalei va fi de 156.000 de euro (cu TVA), iar ceea ce a contat probabil cel mai mult la decizia de a desemna offshorul din Ciprul de Nord să livreze unitățile de transport a fost angajamentul de a livra 25 de autobuze în decurs de 14 zile de la semnarea contractului, iar restul în decurs de 60 de zile.

Respectiv am putea asista la situația când primul lot de autobuze noi Isuzu va începe să circule pe străzile din Chișinău deja până la alegeri, cu ceremonii și showuri electorale.

Autobuzele riscă să rămâne neutilizate în trei ani

Oleg Tofilat, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, consideră că această licitație pentru procurarea autobuzelor nu trebuia să aibă loc.

În opinia lui Tofilat, în starea actuală, Parcul Urban de Autobuze (PUA) nu poate gestiona tehnică modernă și există riscul, ca în trei ani, jumătate din autobuze să ajungă parcate sub gard în PUA.

"Sectorul privat poate să acopere cu ușurință aceste necesități și ar deservi ușor orice rute, dar pentru asta e nevoie de organizat licitații omenești. Din bani municipali trebuie cumpărate mașini pentru deszăpezire", a declarat expertul.

Fostul secretar de stat susține că banii alocați ”orbește” de către administrația municipală pentru a subvenționa Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric ar fi fost mai logic să fie investiți în reparația drumurilor.

"Astfel în 7-8 ani probabil aveam infrastructura într-o stare foarte bună. Da așa, orașul a fost și este condus de diletanți și profani", susține Oleg Tofilat.

Licitație după licitație

De notat că aceasta a fost a treia licitație din ultimele trei luni și a șaptea din ultimii trei ani. Licitațiile anterioare au fost anulate din varii motive. De exemplu, în noiembrie și decembrie 2018 au fost organizate câte o licitație pentru procurarea a 50 de autobuze, pentru care din bugetul municipal era prevăzută alocarea a 110 milioane lei.

Reprezentanții PUA au refuzat să comenteze situația creată, susținând că toate întrebările trebuie adresate administrației municipale. 

Conform unui raport al Curții de Conturi, PUA dispune oficial de 164 mijloace de transport, din care în exploatare se află 142. Majoritatea unităților au o vechime mai mare de 20 de ani, iar altele noi nu au mai fost procurate de 13 ani.

Totodată, dacă nu ar exista subvențiile anuale de circa 100 de milioane lei, alocate de municipalitate Parcului Urban de Autobuze, întreprinderea ar intra în faliment.

Citiți și:

Primăria Chișinău cheltuie anual 400 milioane lei pentru a subvenționa două întreprinderi falite

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati