De ce Ministerul Finanțelor a recomandat sistarea acordării tichetelor de masă în sistemul bugetar

shadow
Luni, 07.01.2019 08:52   5726
Ministerul Finanțelor a recomandat ca de la 1 ianuarie 2019 să fie suspendată acordarea de premii din economii și a tichetelor de masă pentru sectorul bugetar. Motivul este legislația imperfectă, adoptată în grabă de majoritatea parlamentară.

În cadrul unei ședințe comune de la finele anului trecut a reprezentanților Ministerului Finanțelor și conducătorii direcțiilor finanțe din unitățile administrativ-teritoriale ale țării, precum și conducătorii Trezoreriilor regionale s-au discutat mai multe aspecte legate de bugetul de stat și aplicarea unor noi prevederi legale.

Citiți și:

Reforma sistemului de salarizare: Despre ce a tăcut Guvernul, dar a spus ministrul Armașu

Cele mai multe semne de întrebare s-au iscat la prevederile Legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, votată în grabă mare pe 23 noiembrie 2018, de majoritatea parlamentară.

Fără premii și tichete de masă

Astfel Lucia Dioneac, șefa Secției planificare bugetară din cadrul Direcției generală finanțe Bălți a întrebat conducerea Ministerului Finanțelor referitor la utilizarea tichetele de masă în condițiile noii legi de salarizare.

Raisa Ghilan, șefa Direcției politici salariale și monitorizarea angajaților în sectorul bugetar din cadrul Ministerului Finanțelor a explicat că potrivit "Hotărîrii Guvernului nr.227 din 12.03.2018 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de operare cu tichetele de masă (aplicarea Legii nr.166/2017 cu privire la tichetele de masă, proiectul de suflet al speakerului Andrian Candu n.r.), este o așa reglementare care prevede că în instituțiile bugetare pot oferi tichete de masă în limita fondului de salarizare".

Advertisement

În replică, Lucia Doineac a menționat că pct.72 din acest Regulament prevede că ”acordarea tichetelor de masă pentru sectorul bugetar se efectuează la decizia angajatorului din contul alocațiilor prevăzute pentru cheltuieli de personal în anul bugetar în curs”.

Potrivit reprezentantei de la Ministerul Finanțelor despre această problemă, dar și altele apărute în urma adoptării Legii privind sistemul unitar de salarizare se știe și pentru a o remedia și atenua efectele negative ar fi nevoie iarăși de modificat această lege.

Nu a fost calculat impactul asupra bugetului de stat

"Pentru aceste măsuri nu planificăm nimic. Mai mult ca atît chiar se recomandă de a nu acorda tichete de masă începînd cu 1 ianuarie 2019, cel puțin în prima jumătate de an. Costurile implementării legii este evaluată la nivel macro, dar costul integral și precis pentru implementare a legii ministerul nu-l cunoaște, banii pentru majorările salariale sînt planificați, dar pînă cînd nu se va plăti 2-3 salarii pe țară în condiții noi, pentru a calcula impactul asupra bugetului de stat, ar fi bine să ne abținem de la așa gen de remunerare.

Tot în acest scop s-a făcut limitarea și la premiile unice din economii, să ajungem pînă la primăvară să vedem ce mijloace bănești suplimentare este necesar de alocat, după aceea revenim și la tichetele de masă. Dacă le planificăm, v-a majora fondul de salarizare și mai mult", a precizat Raisa Ghilan.

Citiți și:

Legile lui Candu, contra legilor lui Dodon 

De notat că șefii direcțiilor finanțe din cadrul autorităților publice locale au semnalat și alte deficiențe și erori strecurate în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar: de la erori la coeficienți de salarizare pentru educatori, contabili și conducători de direcții, inclusiv șefii Direcțiilor finanțe din raioane, la includerea sau excluderea vechimii în muncă în calculul salariilor.

"Noi acum nu dezbatem legea sau prevederile acesteia cît sînt de bune sau pertinente, noi acumulăm informație pentru ulterioara modificare, acum ne concentrăm pe implementarea prevederilor legii. Nimeni din șefii Direcțiilor finanțe nu va avea salariul mai mic decît îl ridică astăzi", a declarat Ministrul Finanțelor Ion Chicu.

Anterior acesta a susținut că ministerul are "un plan de acțiuni detaliat cu ce urmează să facem în fiecare zi și oră". Totodată a fost lansat și Centrul de Apel cu privire la implementarea legii, unde se pot adresa oamenii care au întrebări asupra noii legi. Chicu a mai promis că bugetarii vor primi salariu majorat deja în ianuarie 2019. 

Citiți și:

Cât va costa reforma salariilor și de unde va lua bani GuvernulOportunitati