Câți angajați din instituțiile finanțate de la buget vor primi salarii majorate [SONDAJ]

shadow
Vineri, 07.12.2018 07:16   1404
Ministerul Finanțelor a anunțat lansarea procesului de implementare a reformei salarizării în sectorul public, în cadrul căreia peste 150.000 de angajați din instituțiile finanțate de la buget vor primi, de la 1 decembrie, salarii majorate..

Hotărârea respectivă nu vizează însă circa 50.000 de bugetari care au în prezent salarii mari, s-a precizat în cadrul unei conferințe de presă, susținute de secretarul general de stat, Ion Chicu și Raisa Ghilan, șefă Direcție politici salariale și monitorizarea angajaților în sectorul bugetar din cadrul Ministerului Finanțelor. 

Etapele reformei și planul ministerului

Primul succes al acestei reforme este că s-a reușit aducerea sistemului public într-un singur sistem de salarizare, a declarat Ion Chicu, propus pentru funcția de ministru al Finanțelor.

Totodată el a menționat că s-a mai păstrat diferențe, la capitolul valorilor minime, care vor fi ajustate treptat, astfel încât decalajele de salarii să fie diminuate de la 33 la 1 la 12-15 la 1.

El a adăugat că în procesul de implementare a reformei se vor parcurge câteva etape esențiale: publicarea legii, elaborarea cadrului normativ secundar, acordarea suportului metodologic și didactic instituțiilor bugetare în procesul de elaborare a actelor aferente și calcului salariilor, monitorizarea procesului de implementare a reformei în instituțiile bugetare, evaluarea primei etape de implementare a reformei, ajustarea acesteia după necesitate.

Advertisement

Citiți și:

Reforma sistemului de salarizare: Despre ce a tăcut Guvernul, dar a spus ministrul Armașu

„Avem un plan de acțiuni detaliat cu ce urmează să facem în fiecare zi și oră. Deja în ședința din săptămâna următoare vor fi aprobate de guvern câteva acte normative. A fost lansat și Centrul de Apel cu privire la implementarea legii, unde se pot adresa oamenii care au întrebări asupra noii legi. Un element important este stabilirea grupului de formatori”, a mai spus Ion Chicu. Potrivit acestuia, bugetarii vor primi salariu majorat deja în ianuarie 2019.

Proiectul legii privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar a fost aprobat pe 8 noiembrie, de executiv, iar pe 23 noiembrie, de Parlament. Noua lege reglementează structura sistemului de salarizare, drepturile salariale, modalitatea de stabilire a salariului – angajații vor fi remunerați în baza sistemului de gradare constituit din grade și trepte de salarizare.

Conceptul reformei prevede că salariul va fi constituit din partea fixă și partea variabilă. Partea variabilă va depinde de performanțele angajatului și aspectele specifice ale muncii.

Salariile vor fi majorate pentru bugetarii din toate domeniile, inclusiv educație, sănătate, asistența socială. Costul implementării proiectului pentru anii 2019-2021 este de 3,9 miliarde de lei. Către anul 2021 se preconizează o creștere de circa 30% a salariului mediu lunar pentru angajații instituțiilor finanțate din bugetul de stat și de peste 55% - pentru cele finanțate din bugetele locale.

Citiți și:

Cât va costa reforma salariilor și de unde va lua bani GuvernulOportunitati