Moldova așteaptă primele solicitări de acordarea cetățeniei pe bani

shadow
Luni, 05.11.2018 16:16   1164
Controversatul Program "Cetățenie pentru Investiții în Moldova (MCBI)", prezentat ca o oportunitate de migrație a investițiilor în Europa - a fost lansat oficial la cea de-a 12-a Conferință Globală privind Rezidența și Cetățenia din Dubai.

Autoritățile susțin că Programul de dobândire a cetățeniei prin investiție va duce la consolidarea percepției și a competitivității Republicii Moldova pe plan internațional, în vederea atragerii investițiilor străine directe în domeniile de dezvoltare strategică stabilite de Guvern.

Programul acceptă deja solicitările de cetățenie

Potrivit programului, un cetățean străin va putea obține cetățenia Moldovei dacă va aloca minimum 100.000 de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau cel puțin 250.000 de euro într-un domeniu strategic de activitate.

Citiți și:

FMI: Cetățenia pe bani poate aduce milioane, dar ne poate băga în belele

"Programul de dobândire a cetățeniei prin investiții va stimula creșterea economică, va inspira industriile locale și va facilita dezvoltarea societății în general. Din fondurile colectate se va investi în infrastructură, educație și alte proiecte și direcții de importanță strategică pentru Republica Moldova”, a declarat în cadrul conferinței din Dubai ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici.

Anterior ministrul s-a arătat încrezut că în următorii 5 ani volumul investițiilor va atinge o valoare cumulativă de 1,3 miliarde de euro.

De program se ocupă corporația Henley & Partners, care împreună cu firma The Moldovan Investment Company din Dubai, a câștigat în luna iulie 2018, licitația publică pentru a asista Guvernul Republicii Moldova la inițierea, implementarea și promovarea la nivel internațional a MCBI, care acceptă deja solicitările.

O piatră de hotar  

Christian Kalin, președintele grupului Henley & Partners susține că acest program european este unul prestigios, iar lansarea lui "reprezintă o piatră de hotar pentru noi toți în comunitatea investițională migratoare, deoarece este vorba despre o relevanță tot mai mare și o valoare însemnată a industriei noastre".

Advertisement

"Programul MCBI propune investitorilor o platformă în Europa și acces la hub-ul comercial cu una dintre cele mai mari dinamici de dezvoltare din regiune, oferind în același timp o șansă Moldovei de a atrage investiții străine directe necesare și un grup de cetățeni cu performanțe înalte, selectați riguros", afirmă președintele grupului Henley & Partners.

Care sunt condițiile

Potrivit programului pentru a beneficia de cetățenie, solicitantul principal trebuie să aibă vârsta de peste 18 ani, să îndeplinească cerințele prevăzute și să plătească o contribuție care să-l califice.

Solicitanții trebuie să plătească o contribuție minimă nerambursabilă la Fondul de Investiții Publice (FIP):
• 100.000 de euro pentru un singur solicitant
• 115.000 de euro pentru un cuplu
• 145.000 de euro pentru o familie de patru persoane
• 155.000 de euro pentru o familie de cinci sau mai multe persoane

Taxa pentru furnizarea serviciilor guvernamentale și consilierea de către agenții licențiați reprezintă o sumă de până la 35.000 de euro per aplicație. În plus, solicitanții sunt obligați să plătească taxe guvernamentale în valoare de 5.000 de euro pentru principalul reclamant, 2.500 de euro pentru un soț/soție, 1.000 de euro pentru un copil cu vârsta cuprinsă între 0 și 15 ani, 2.500 de euro pentru un copil aflat la întreținere cu vârsta de 16-29 de ani și 5.000 de euro pentru un părinte aflat la întreținere - al solicitantului principal sau al soțului/soției - care are vârsta de 55 de ani și mai mult.

Taxele pentru consultanță sunt de 6.000 de euro pentru principalul reclamant și 5.000 de euro pentru soț/soție, copii aflați la întreținere cu vârsta mai mare de 16 ani și/sau părinți aflați la întreținere. Costurile pentru pașaportul biometric constituie cel mult 300 de euro per persoană.

În schimb solicitantul poate primi cetățenie într-o țară europeană, cu acces fără vize în 122 de țări, inclusiv Rusia, Turcia și spațiul Schengen, în cadrul unui program de prețuri extrem de competitiv, susțin cei de la Henley & Partners.

Riscuri de legalizare a mijloacelor de proveniență dubioasă

De notat că Transparency International – Moldova a criticat dur intenția autorităților de a acorda cetățenie prin investiții, accentuând printre altele într-o notă de poziție că „aceste prevederi legale creează riscuri majore de legalizare, direct sau indirect, personal sau prin persoane interpuse, a mijloacelor financiare de proveniență dubioasă”, iar „comercializarea cetățeniei Republicii Moldova contra unor bunuri cumpărate aici nu ar fi altceva decât o formă de absorbție temporară a resurselor financiare din afară cu perspective de deformare a pieței interne”. 

Citiți și:

Cine va implementa controversatul program de acordare a cetățeniei Moldovei pe baniOportunitati