Investițiile în comunicațiile electronice s-au prăbușit

shadow
Miercuri, 02.05.2018 07:38   1728
În anul 2017 volumul total al investițiilor în sectorul comunicațiilor electronice a scăzut, față de anul 2016, cu 24,6% și a constituit doar 1,1 miliarde lei, arată un raport al Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Conform ANRCETI acest volum este de două ori mai mic decât în anul 2014 și cel mai mic nivel din anul 2005. Datele Autorității de reglementare arată că această scădere a fost determinată, în temei, de diminuarea investițiilor în rețelele de comunicații electronice fixe și în rețelele de comunicații mobile.

Citiți și:

Situația de la Moldtelecom devine tot mai gravă. Veniturile au scăzut cu 20% într-un an

Astfel valoarea investițiilor în rețelele de comunicații electronice fixe s-a micșorat, în comparație cu anul 2016, cu 52,4% și a totalizat 294 milioane lei, iar în rețelele de comunicații electronice mobile - cu 11,4% și a constituit 678 milioane lei.

Advertisement

În același timp, investițiile în rețelele de comunicații electronice pentru transmisia și retransmisia programelor audiovizuale au crescut cu 75,4% și au însumat 125 milioane lei.

Potrivit ANRCETI, din punct de vedere al raportului investiții – venituri, cea mai mare valoare a acestui indicator - de 62% - a fost înregistrată pe segmentul rețele de comunicații electronice mobile.

Pe segmentul rețele pentru transmisia și retransmisia programelor audiovizuale valoarea indicatorului respectiv a fost de circa 11%, iar pe segmentul rețele de comunicații electronice fixe - de 27%.

Potrivit datelor ANRCETI pe piața activează 276 furnizori activi de rețele publice de comunicații electronice și/sau servicii de comunicații electronice accesibile publicului.

În anul 2017 volumul total al veniturilor în sectorul comunicațiilor electronice (telefonie mobilă, Internet mobil, telefonie fixă, Internet fix, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale, alte activități în domeniul comunicațiilor electronice (CE) a înregistrat, în raport cu anul 2016, o scădere ușoară de 105,9 milioane lei (-1,6%) și a însumat 6,62 miliarde lei.

Această scădere a fost cauzată de diminuarea vânzărilor pe trei segmente de piață: telefonie fixă, transmisie și retransmisie a programelor audiovizuale, telefonie mobilă.

Citiți și:

Cine controlează piața telecomunicațiilor din MoldovaOportunitati