Cu cât vor scădea tarifele la gaze

shadow
Joi, 08.03.2018 07:53   1405
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a propus, în cadrul dezbaterilor publice organizate pe 7 martie, reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali în medie cu 20,3 la sută, până la 4.420 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA).

Acestea ar urma să fie aprobate într-o ședință ulterioară, data convocării căreia nu a fost anunțată. Șeful Departamentului analize economice și tarife al ANRE, Alexandru Mija, a menționat în ședință că autoritatea de reglementare a luat în calcul la stabilirea proiectului de tarif costuri mai mici pentru serviciile de transport și distribuție, decât cele solicitat de către Moldovagaz și întreprinderile afiliate.

Citiți și:

Tarifele la gaze: Pentru CET-uri vor scădea cu 36%, pentru populație de trei ori mai puțin

Respectiv, indicatorii privind consumul tehnologic și pierderile tehnice au fost ajustați, ceea ce a dus la diminuarea tarifului de distribuție a gazelor.

ANRE și tarifele

"La pierderele de la rețele de distribuție Moldovagaz a solicitat 39 de milioane de metri cub, noi acceptăm doar 32. Amortizare 189 - 190 de milioane, dar noi acceptăm doar 150. Sunt multe elemente, componente tarifare care nu au fost justificate de către intereprindere", a spus în cadrul ședinței directorul ANRE, Tudor Copaci.

În același timp Moldovagaz a solicitat o ajustare cu 11,4% a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5.545 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, până la 4.914.97 lei (fără TVA de 8%). La estimarea tarifului pentru anul 2018, întreprinderea a luat în calcul un preț de import al gazelor de 178 dolari pentru o mie de metri cubi, un curs de schimb de 17.68 lei pentru un dolari la un import de 1,05 miliarde metri cubi de gaze.

Mai mulți experți prezenți la dezbateri au menționat că reducerea tarifului la gaze ar putea fi și mai mare, dacă s-ar lua în considerare unii factori care țin de cheltuieli, gestionarea mai bună a rețelelor, redistribuirea echitabilă a veniturilor de la tranzitul de gaze, în condițiile în care 71% din aceste conducte sunt gestionate de Chișinău.

Advertisement

Totodată ei au menționat faptul că Moldovagaz a acumulat în anii 2016-2017 devieri financiare pozitive de peste 1,5 miliarde de lei, care ar trebui să fie luate în calcul la ajustarea tarifelor. În replică, reprezentanții Moldovagaz au susținut că acestea nu acoperă devierile financiare negative de circa trei miliarde de lei acumulate în anii 2014-2015, din cauza neajustării la timp a tarifelor. 

Expertul Victor Parlicov, fost director general al ANRE susține că e bine că au fost inițiate dezbateri, dar partea negativă este că tot acest proces de revizuire a tarifelor a fost inițiat de politicieni și nu de reglementator, cel care prin statut este un organ independent și nesupus politic.

”Ar putea să apară întrebări la consumator, de ce la stabilirea tarifului a fost luat în calcul un curs de circa 17.60 lei pentru un dolar, în situația în care cursul actual e sub 17 lei”, a menționat Parlicov.

De ce tarifele nu pot să scadă cu 30%

El a mai adăugat că nu vede potențial pentru reducerea prețului tarifelor la gaze cu 30%, așa cum susțin alți specialiști.

"Pentru că sunt alți factori de exemplu creșterea salariilor pe economie care trebuie indexate în tarife. Alte componente tarifare care se indexează la realități. Aceste lucruri duc de fapt la creșterea tarifelor", a afirmat expertul în energetică Victor Parlicov.

În timpul dezbaterilor publice, în fața sediului ANRE s-a adunat un grup de protestatari din rândurile susținătorilor Partidului Acțiune și Solidaritate și Demnitate și Adevăr, care au cerut revizuirea cât mai operativă a tarifelor.

O decizie finală ar urma să fie luată în următoarele două săptămâni. „Noi acuma studiem și analizăm. Noi acum facem calcule de bază atât operatorul cât și ANRE-ul referitor la aplicarea acestui tarif”, a spus Tudor Copaci, director ANRE.

Altfel spus tarifele ar putea să scadă de la 1 aprilie 2018, când deja consumul scade de câteva ori, iar impactul diminuării se va resimți la toamnă.

La începutul acestui an, și premierul Pavel Filip a declarat că el consideră că există loc pentru ieftinierea gazelor naturale, făcând trimitere la mai multe rapoarte efectuate de Ministerul Economiei. Următoarea ședință a ANRE este preconizată peste două săptămâni.

Pentru CET-uri va scădea cu 2.000 de lei, pentru populație cu 730 lei

Potrivit calculelor efectuate de regulator, scăderea prețurilor reglementate ar putea fi extrem de diferențiată, spre deosebire de anii precedenți. În unele cazuri de aproape trei ori.

Citiți și:

Gazul de import s-a ieftinit cu 30%, dar pentru consumatori cu 3,6%

Astfel pentru consumatorii conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune înaltă (în special e vorba de cele trei CET-uri din Chișinău și Bălți), tariful ar urma să scadă cu circa 36%: de la 5.426 lei la 3.468 lei pentru o mie de metri cubi.

De o reducere de 35% ar putea beneficia și consumatorii conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune medie (companii și instituții): de la 5.822 lei la 3.786 lei pentru o mie de metri cubi de gaze.

În schimb pentru consumatorii conectați la rețelele de distribuție a gazelor naturale de presiune joasă, în marea majoritate populația, tarifele ar urma să scadă cu doar 12%: de la 6.138 lei la 5.407 lei pentru o mie de metri cub.Oportunitati