Cu cât vor scădea tarifele la gaze

shadow
Joi, 08.03.2018 07:53   2492
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a propus, în cadrul dezbaterilor publice organizate pe 7 martie, reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali în medie cu 20,3 la sută, până la 4.420 lei pentru o mie de metri cubi de gaze (fără TVA).

Acestea ar urma să fie aprobate într-o ședință ulterioară, data convocării căreia nu a fost anunțată. Șeful Departamentului analize economice și tarife al ANRE, Alexandru Mija, a menționat în ședință că autoritatea de reglementare a luat în calcul la stabilirea proiectului de tarif costuri mai mici pentru serviciile de transport și distribuție, decât cele solicitat de către Moldovagaz și întreprinderile afiliate.

Citiți și:

Tarifele la gaze: Pentru CET-uri vor scădea cu 36%, pentru populație de trei ori mai puțin

Respectiv, indicatorii privind consumul tehnologic și pierderile tehnice au fost ajustați, ceea ce a dus la diminuarea tarifului de distribuție a gazelor.

ANRE și tarifele

"La pierderele de la rețele de distribuție Moldovagaz a solicitat 39 de milioane de metri cub, noi acceptăm doar 32. Amortizare 189 - 190 de milioane, dar noi acceptăm doar 150. Sunt multe elemente, componente tarifare care nu au fost justificate de către intereprindere", a spus în cadrul ședinței directorul ANRE, Tudor Copaci.

În același timp Moldovagaz a solicitat o ajustare cu 11,4% a tarifului mediu pentru consumatorii finali, de la 5.545 lei pentru o mie de metri cubi de gaze, până la 4.914.97 lei (fără TVA de 8%). La estimarea tarifului pentru anul 2018, întreprinderea a luat în calcul un preț de import al gazelor de 178 dolari pentru o mie de metri cubi, un curs de schimb de 17.68 lei pentru un dolari la un import de 1,05 miliarde metri cubi de gaze.

Mai mulți experți prezenți la dezbateri au menționat că reducerea tarifului la gaze ar putea fi și mai mare, dacă s-ar lua în considerare unii factori care țin de cheltuieli, gestionarea mai bună a rețelelor, redistribuirea echitabilă a veniturilor de la tranzitul de gaze, în condițiile în care 71% din aceste conducte sunt gestionate de Chișinău.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati