Autoritățile de la Chișinău au cedat Ucrainei un obiectiv strategic ce omoară Nistrul

shadow
Vineri, 17.11.2017 11:32   7772
Guvernul Filat a fost cel care a lipsit, prin decizii secrete, în 2010, Moldova de dreptul de control asupra unui baraj de la Naslavcea, obiectiv strategic ce garantează accesul la apa din Nistrul superior, de unde vin 70% din apa Nistrului moldovenesc, se arată într-o investigație publicată de săptămânalul Jurnal de Chișinău.

E vorba de Complexul hidroenergetic nistrean sau Dnestrovsk (compus din câteva obiective amplasate pe Nistru), inițiat încă în epoca sovietică și care a reprezentat din start o ditamai construcție stalinistă, care a neglijat impactul asupra mediului.

Din Nistru a dispărut apă cât curge pe Prut

Potrivit anchetei, începând cu 1983, odată cu punerea în funcțiune a acestui ansamblu hidroenergetic, în forma lui inițială, Nistrul a început să piardă anual o cantitate enormă de apă. Exploatarea celor două bazine de la Novodnestrovsk – bazinul central și lacul-tampon – a provocat pierderea anuală a circa 2 kilometri cubi de apă, atât cât curge pe râul Prut în decursul unui an.

Pagubele respective au fost înregistrate în paralel cu reducerea debitului de la 318 metri cubi pe secundă la 231 în decurs de zece ani. Şi asta în condițiile în care Moldova face parte din categoria țărilor cu insuficiență de apă și cu risc sporit la impactul schimbărilor climatice.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Legislația și reglementările   Construcții și imobiliare   Piața funciară   Reforme și politica economică   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati