Headmaster pagini articole deschise --- Fincombank
Despre Produse Abonare Publicitate Comunicate Contacte

 • Cu începere din 1 decembrie 2017 cetățenii români pot intra în Canada fără vize.
 • În perioada 12-26 decembrie MAIB vinde la licitații peste 426.000 de acțiuni nominative de clasa 1, prin intermediul Bursei de Valori a Moldovei.
 • Pe 31 decembrie 2017 expiră Sistemul de Preferințe Generale acordat de SUA pentru stimularea exporturilor moldovenești în Statele Unite.
 • Moldexpo
  Pe 29 martie - 1 aprilie are loc expoziția specializată de turism, agrement şi hoteluri ”Tourism. Leizure. Hotels”.
 • În perioada 25-28 aprilie la Moldexpo are loc expoziţia internaţională de tehnologii, echipamente, scule şi materiale pentru construcţii ”Moldconstruct”.
 • Pe 25-28 aprilie Moldexpo găzduiește expoziţia de tehnologii de conservare a energiei, instalaţii termice şi de alimentare cu gaze ”Moldenergy”.
 • La Chișinău are loc expoziţia specializată de produse alimentare şi materii prime pentru producerea acestora, ”Food & Drinks” (10-13 mai 2018).
 • În perioada 10-13 mai 2018 are loc expoziția internaţională de echipamente şi tehnologii pentru industria alimentară şi de prelucrare ”Food Technology”.
 • Pe 25-26 iunie 2018 la centrul Moldexpo din Chișinău are loc festivalul gratarului ”BBQ Fest”.

Falimentul ce poate lovi în trei bănci din Moldova și face o gaură de 65 de milioane lei în buget

1
 • Foto: adevarul.ro
Miercuri, 18.10.2017 08:15   3783

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) propune includerea de urgență în Lista debitorilor de importanță vitală pentru economie și a întreprinderii SA Aroma, aflată deja de trei ani în procedură de restructurare.

Până acum în această listă era doar societatea pe acțiuni Termocom, aflată încă din anul 2001 în procedura planului, și care acum e parte componentă a Termoelectrica.

Aroma are un "rol impunător în dezvoltarea economică a Moldovei"

Ministerul invocă drept argument prevederile din alineatul 6 din Legea insolvabilității: "Executarea planului procedurii de restructurare nu va depăși 3 ani, calculați de la data confirmării. Debitorul este în drept să execute anticipat planul. În cazul în care debitorul este de importanță vitală pentru economia națională, la solicitarea creditorilor sau a organelor centrale de specialitate ale administrației publice sau administrației publice locale, durata restructurării poate fi prelungită prin hotărîre a adunării creditorilor o singură dată, pe un termen de pînă la 2 ani".

Potrivit autorilor întreprinderea Aroma are un "rol impunător în dezvoltarea economică a Moldovei", aproape 200 de angajați și a achitat în anii 2014-2016 circa 19,1 milioane lei taxe la buget, fiind inclusă în lista contribuabililor mari în 2017. La fel și prin calitatea produselor, confirmată cu medalii și alte distincții internaționale.

De ce a eșuat planul de restructurare

Cât despre neîndeplinirea planului procedurii de restructurare, Ministerul susține că, "aceasta se datorează anumitor impedimente de forță majoră, cum ar fi: embargo-ul impus de către Federația Rusă în privința exporturilor de producție alcoolică din Moldova, devalorizarea valutei în Kazahstan, costul excesiv pentru export în SUA, specificul pieței din China, suprasaturarea pieței europene".


Acest articol este doar pentru abonați.

print Imprima in format A4 Salvează în PDF

Teme: Litigii comerciale   Agricultura și vinificația   HoReCa  
pentru a vedea articolul intreg gratis pentru a vedea toate articolele
25 Octombrie 2017 Training
Urmariti-ne pe retelele sociale

Despre  |   Politica de confidențialitate  |   Termeni și condiții  |   Înregistrarea  |   Agenda business  |   Newsletter

Acest site web a fost dezvoltat cu susținerea European Endowment for Democracy și National Endowment for Democracy.
close