Ce planuri are noul proprietar al cafenelei Guguță

shadow
Miercuri, 13.06.2018 07:20   1409
Curtea de Apel Chișinău a decis pe 7 iunie că firma Regata Imobiliare SRL (succesor în drepturi procedurale a Finpar Invest SRL, controlată de familia lui Vlad Plahotniuc) poate privatiza terenul unde actualmente se află cafeneaua Guguță.

Prin aceeași decizie, compania își menține și dreptul de a construi un imobil cu 13 etaje în locul edificiului din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și are dreptul de a privatiza terenul aferent, scrie ZdG.

Judecătorii au respins în schimb cererile Consiliului Municipal Chișinău și a Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor prin care se solicitau interzicerea construcției.

Citiți și:

Finpar învingătorul! Motivul pentru care instanța a decis rejudecarea dosarului „Guguță”

Astfel, se menține partea anulării sintagmei „cu regimul actual de înălțime” din pct.1 al Deciziei Consiliului municipal Chișinău nr.11/35 din 23 decembrie 2014. Altfel spus, judecătorii au dat undă verde construcției unui imobil cu 13 etaje în locul cafenelei Guguță.

Advertisement

Curtea de Apel a emis dispozitivul deciziei pe 7 iunie, care este definitivă și executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni de la data comunicării deciziei integrale.

Amplasată în imediata apropiere de sediul Parlamentului și în care Consiliul Municipal Chișinău (CMC) deținea în anul 2007 circa 83%, cafeneaua ce reprezintă un imobil de 1.231 metri pătrați și un teren aferent de circa 0,40 hectare a ajuns în urma unei succesiuni de tranzacții în proprietatea firmei respective.

Omul de afaceri Ceslav Ciuhrii, proprietarul Regata Imobiliare SRL care a preluat un an în urmă de la Finpar Invest SRL, cafeneaua Guguță din centrul Capitalei, susține că aceasta a fost parte a unei tranzacții mai mari. 

Potrivit unei anchete RISE Moldova, cafeneaua a fost cumpărată la pachet cu fostul deja Palat al Sindicatelor, demolat și în locul căruia gigantul german Kauflan va edifica un mall.

Cât despre planurile pentru acest teren, acesta nu exclude că va dezvolta aici un centru de afaceri, iar în perspectivă ar putea cumpăra și cinematograful Patria, scos la mezat de Victoriabank.

Potrivit Newsmaker, Ciuhrii a promis că întotdeauna a respectat prevederile legii și în procesul de construcție a centrului de afaceri "se va ține cont de infrastructura parcului".

El și-a exprimat încrederea că "publicul va susține un proiect bine gândit care va aduce Chișinăul mai aproape de orașele europene". Și a promis că va decide numărul de etaje ale clădirii cu "urbaniștii și societatea civilă".

Patru ani în urmă Finpar Invest a înaintat un proiect de construcție aici a unui complex hotelier cu 13 etaje, fapt ce provocat revolta societății civile și a specialiștilor. Oportunitati