Dosarul, primarul, milionarul, colegul de clasă și parcarea cu plată

shadow
Sâmbătă, 22.07.2017 06:16   2243
Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care este învinuit primarul general al municipiului Chișinău Dorin Chirtoacă și expediază cauza în instanța de judecată.

Potrivit actului de învinuire, primarul capitalei a comis acte de corupere pasivă, în variantă agravată și infracțiunea de trafic de influență, în variantă agravată.

De asemenea, pentru a exclude influențe asupra martorilor, unii dintre care exercită anumite funcții în cadrul primăriei Chișinău, procurorii solicită Consiliului Municipal Chișinău (CMC) suspendarea din funcție a primarului general pe durata procesului de judecată.

Într-o postare pe Facebook, primarul capitalei Dorin Chirtoacă susține că cererea Procuraturii către CMC de a-l demite din funcție este ilegală, or, Consiliul nu are așa împuterniciri.

„Suspendarea din funcție a subsemnatului o poate face numai instanța de judecată, nu Consiliul Municipal”, a comentat edilul solicitarea procurorilor, făcând referire la art. 33, alin. 1 și 2. din Legea 436 privind administrația publică locală.

Cine sunt persoanele implicate

Procuratura Anticorupție prezintă succint dosarul, dar și persoanele implicate în schemă dând inițialele numelor acestora.

Astfel procurorii susțin că în perioada 2014-2015, CMC a aprobat Studiul final și principiile generale de implementare a Strategiei pe termen lung de parcare în mun.Chișinău și a dispus desfășurarea procedurii de selectare a partenerului privat privind amenajarea, organizarea și gestionarea parcărilor și parcajelor controlate cu plată în municipiul Chișinău.

"Totodată, a fost aprobată și componența Comisiei de selectare a partenerului privat, președintele acesteia fiind numit viceprimarul capitalei N.G. (Nistor Grozavu). 

În primăvara anului 2015, omul de afaceri P.A. (Pincevschii Alexandru) stabilește o întâlnire cu șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație a Primăriei Chișinău, G.I. (Gamrețchi Igor), cunoscând că acesta este fost coleg de clasă al primarului general D.C. (Dorin Chirtoacă), cu care se afla în relații apropiate.

În cadrul întâlnirii, omul de afaceri îl roagă pe șeful Direcției să intervină pe lângă edilul capitalei pentru urgentarea concursului și asigurarea câștigării licitației de către compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH", relatează procurorii.

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Transport și turism   Corupția   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati