Bătălia pentru 10 miliarde lei. Reforma sistemului de achiziții publice, blocată de guvernare

shadow
Joi, 01.06.2017 06:30   3977
După semnarea Acordului de Asociere cu UE, în Republica Moldova a început reformarea sistemului de achiziții publice. Un element important al noului sistem trebuia să devină o nouă autoritate de soluționare a contestațiilor, independentă și profesionistă - Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor.

Procesul de crearea a instituției respective nu a ținut pasul altor eforturi de reformare a sistemului și la momentul actual el este practic stopat, având consecințe și riscuri pentru tot cadrul de achiziții publice, constată economistul Iurie Morcotîlo de la Centrul Analitic Indepedent Expert-Grup.

Trucarea licitațiilor poate fi contestată doar în judecată

Expertul susține că deși noua Lege privind achizițiile publice a intrat în vigoare încă un an în urmă, pe 1 mai 2016 și stipula că Agenția Achiziții Publice (AAP) cedează atribuțiile de soluționare a contestațiilor către Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor (ANSC), ultima așa și nu a fost creată.

"Efectiv, din 1 mai 2016, nu se mai soluționează contestațiile în achizițiile publice, unica opțiune fiind instanțele de judecată", constată Iurie Morcotîlo.

De notat că numărul de contestații depuse în 2015 a fost de 743, variind anual în jurul valorii de 7-8% din totalul procedurilor achizițiilor publice - o pondere semnificativă în numărul total de proceduri.

Potrivit autorului, situația creată este rezultatul inconsecvențelor temporale în ajustarea cadrului legal din domeniul achizițiilor publice. 

Astfel acum procesul este blocat de Parlament, mai exact de Comisia economie, buget și finanțe (CEBF), condusă de fostul deputat liberal-democrat Ştefan Creangă. Comisia parlamentară urma să organizeze selectarea consilierilor pentru soluționarea contestațiilor (personalul cheie al ANSC).

Consilierii respectivi sunt numiți de către Parlament cu votul majorității deputaților prezenți, la propunerea CEBF. Dar Comisia a lansat concursul pentru selectarea candidaților abia pe 23 decembrie 2016, documentele putând fiind depuse în perioada 2-20 ianuarie 2017.

Pe 1 februarie 2017 a fost publicată lista candidaților admiși la concurs.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Litigii comerciale   Corupția   Achiziții publice și licitații   Gestionarea banilor publici  

Advertisement

Oportunitati