Primăria decapitată. Dorin Chirtoacă a fost reținut pentru că a primit bonus de la un milionar

shadow
Vineri, 26.05.2017 06:25   5595
Primarul municipiului Chișinău a fost reținut pe 25 mai, de procurorii anticorupție și CNA în dosarul parcărilor cu plată. Acesta a fost plasat în izolatorul Centrului Național Anticorupție pentru 72 de ore, fiind bănuit de trafic de influență.

CNA anunță că în urma audierilor efectuate de procurori și administrării materialului probator s-a constat că edilul i-ar fi dat indicații viceprimarului capitalei, care era președinte al Comisiei de selectare a companiilor. ce urmau să implementeze proiectul parcărilor în municipiul Chișinău, să semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fără avizul Consiliului municipal.

Bonus pentru primar de la un milionar

Asta chiar dacă art. 30 din Legea nr. 179 cu privire la parteneriatul public-privat stabilește expres că,după desemnarea câștigătorului, se negociază clauzele contractuale și, doar după aceasta, proiectul se transmite spre aprobare și semnare Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

"Totodată, contrar legislației în vigoare și urmărind un scop infracțional, primarul municipiului Chișinău a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrărilor, în conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primăria municipiului Chișinău și nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

La rândul său, această companie ar fi devenit câștigătoare în urma unor acțiuni concertate dintre responsabili din Primăria capitalei, agenți economici și omul de afaceri care gestiona din umbră EME PARKLEITSYSTEM GmbH", se arată într-un comunicat al CNA.

Totodată Centrul Anticorupție susține că pe parcursul anchetei, "au fost documentate mai multe întâlniri dintre gestionarul din umbră al companiei câștigătoare și șeful Direcției transport public și căi de comunicații a Primăriei - întâlniri în cadrul cărora a fost discutată schema de trucare a licitației, participarea primarului general la urgentarea semnării contractului, dar și un „bonus” pentru serviciile prestate".

Colegul lui Chirtoacă a intermediat "tranzacția"

"În cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmăririi penale, s-a stabilit că, în urma înțelegerii prealabile dintre omul de afaceri și șeful Direcției transport public,ultimul având rolul de intermediar dintre businessman și primar, responsabilul de la Primărie este sfătuit să înregistreze o companie off-shore în Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cotă de 26%.

Potrivit mărturiilor oferite în cadrul anchetei, 26% din veniturile companiei era acea mulțumire pentru semnarea contractului de parteneriat public privat între compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH și Primăria capitalei, dintre care 13% îi reveneau primarului și alte 13% șefului Direcției transport public și căi de comunicație (Igor Gamrețki, care ar fi fost coleg de clasă cu Dorin Chirtoacă n.r.).

 

Acest articol este doar pentru abonați.

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Infracțiuni economice   Corupția   Achiziții publice și licitații  

Advertisement

Oportunitati