De ce Chișinăul rămâne și fără parcare, și fără investiții de milioane

shadow
Marţi, 11.04.2017 05:36   4267
Amenajarea parcărilor cu plată în Chișinău este o măsură nepopulară, dar aceasta va duce la crearea a 400 de locuri de muncă și la venituri de milioane de lei în bugetul capitalei, susține reprezentantul companiei austro-ungare „EME Parkleitsystem Gmbh”, Zsigmond Bodnar.

Chișinăul ar putea ajunge orașul cu cel mai bun sistem de parcări cu plată din lume, dacă va fi implementat proiectul inițiat de EME Parkleitsystem, compania cu care primăria Chișinău a semnat un acord de Parteneriat Publici Privat încă în decembrie 2015, promit reprezentanții companiei răspunzătoare de proiectul parcărilor.

Un milion de euro ratat

Până atunci, proiectul este blocat, iar municipalitatea ar fi ratat un milion de euro. Banii ar fi putut intra deja în vistieria primăriei din taxele de parcare. Managerul nu a specificat cine este vinovat de aceasta: primăria sau compania.

"Obiectivul nostru este ca într-un an numărul locurilor de parcare să ajungă la 50 de mii. Doar în primii 10 ani, se vor face investiții de peste șapte milioane de euro. Majoritatea banilor vor fi cheltuiți pe procurarea sistemului IT de operare, a echipamentului de verificare a plăților, procurarea automobilelor echipate special, amenajarea indicatoarelor și marcajelor", a declarat Zsigmond Bodnar, reprezentantul companiei.

Amenda pentru neachitarea locului de parcare este taxa pentru 15 ore, adică între 75 și 225 de lei.

"Vor fi blocate roțile, în special cele ale mașinilor cu numere străine, care adesea scapă de plata amenzilor. Totodată, vor fi ridicate automobilele care încurcă transportul public sau blochează traficul. În schimb, rezidenții blocurilor situate în zona parcărilor cu plată vor primi permise gratuite de parcare", au adăugat managerul.

Fondatori din offshore

Cât despre faptul că firma ar fi una fantomă, fără sediu și cu fondatori în offshore Zsigmond Bodnar a declarat că acestea nu sunt adevărate. 

„Compania a fost creată special pentru implementarea proiectului parcărilor la Chișinău, în baza companiei EME Holding Austria, care se ocupă de proiecte similare în întreaga lume – în Egipt, Malta, Laos. Referitor la adresa noastră juridică de la Viena vă informez că nu veți putea găsi acolo nici biroul, nici personalul nostru. Acolo lucrează consultanții noștri juridici, care, de asemenea, colaborează cu alte firme. Lipsa afișului cu denumirea firmei contravine legislației moldovenești și ungare, dar nu și celei austriece”, a explicat reprezentantul companiei.

Potrivit lui, investițiile ar fi ajuns deja în Chișinău prin intermediul firmelor Desonia invest (Cipru) și WCA Holding invest (Malta).

„Referitor la îngrijorările legate de faptul că acești investitori sunt înregistrați în zone off-shore, vreau să vă spun că Ciprul și Malta sunt țări ale UE și transparența tuturor operațiunilor financiare poate fi urmărită prin intermediul instituțiilor de stat din aceste țări”, a spus Zsigmond Bodnar.

Advertisement

Un proiect păgubos pentru capitală

Activistul Victor Chironda susține într-un articol de pe blogul său că Parteneriatul Public-Privat al municipalității cu EME Parkleitsystem GmbH "este cireașa de pe tort” a schemelor și combinațiilor Partidului Liberal. ”Iar faptul că avocatul companiilor lui Iurie Topală este avocatul Parkleitsystem este încă o dovadă clară a acestei legături”, nota activistul.

"Acest proiect trebuie oprit. Pentru că altfel orașul și orășenii vor avea de pierdut foarte mulți bani, iar un proiect serios și important pentru oraș va fi compromis definitiv", afirmă Chironda.

Reprezentanții EME Parkleitsystem susțin că nu e vorba de nici un fel de scheme cu profituri rapide și fabuloase, iar investițiile vor ajunge să fie recuperate abia după cinci ani. În acest răstimp, bugetul capitalei va încasa venituri.

Totuși reprezentantul investitorului a recunoscut în cadrul unei conferințe de presă că „unele condiții ale contractului sunt în contradicție cu legislația Moldovei, dar despre aceasta nu s-a știut în timpul încheierii acestuia”.

El a mai spus că pe 21 aprilie, în Consiliul Municipal Chișinău vor avea loc audieri publice privind parcările cu plată, iar pe 19 aprilie EME Parkleitsystem invită reprezentanții mass-media, activiștii civici și locuitorii capitalei să participe la audieri, în cadrul cărora vor fi demonstrate avantajele parcărilor cu plată și va fi ascultată opinia cetățenilor simpli.

Unde se va putea de parcat

Potrivit proiectului, în Chișinău vor apărea trei zone mari de parcare în diferite sectoare ale orașului. Conducătorii auto vor scoate din buzunar de la 5 până la 45 de lei pentru o oră.

Un Regulament prezentat de Primăria Chișinău relevă că în capitală vor exista trei zone de parcare, iar taxele vor fi achitate în sumă diferită, pentru diverse categorii de vehicule în funcție de zona în care acestea staționează.

Prima zonă va avea 1.000 de locuri de parcare și va fi amplasată în perimetrul străzilor Bodoni - Ierusalim - Alexandru cel Bun - Nicolae Starostenco - Ismail - București - Bodoni. Aici, mașinile, motocicletele și autovehiculele nu mai grele de 3,5 tone vor achita 15 lei pentru o oră, iar camioanele - 45 de lei.

A doua zonă va putea găzdui 10.000 de unități de transport. Aceasta va fi amplasată în perimetrul străzilor Mateevici - Ismail - Lev Tolstoi - București - Ciuflea - Negruzzi - Gagarin - Aleea Gării - Albișoara - Mihai Viteazul - Șciusev - Stere. Locul de parcare va costa 10 lei ora pentru prima categorie de vehicule și 30 lei per oră pentru camioanele de peste 3,5 tone.

Ultima și cea mai mare zonă, în care Primăria promite că vor putea fi parcate circa 20.000 de mașini se va situa pe traseul Șoseaua Balcani - Petricani - Socoleni - Studenților - Gheorghe Ghimpu - Milescu-Spătaru - Transnistria - Industrială - Lunca Bîcului - Grădina Botanică - Valea Crucii - Grenoble - Alecsandri - Drumul Schinoasei - Miorița - Colina Verde - Haiducii - Șos. Hâncești - Ialoveni - Voluntarilor - Vasile Lupu - T. Vladimirescu. Aici șoferii vor achita cinci și, respectiv, 15 lei pe oră. 

Anchetă CNA

Potrivit contractului semnat cu Primăria Chișinău, proiectul urma să fie implementat încă din aprilie 2016. Întreprinderea acuză însă aleșii locali că ar tergiversa aprobarea regulamentului privind gestionarea parcărilor cu plată și a dat în judecată Consiliul Municipal.

Firma EME Parkleitsystem a fost creată în septembrie 2015, cu o lună înainte de concurs, special pentru participarea la licitațiile din Moldova.

Centrul Național Anticorupție a deschis și o cauză penală privind legalitatea semnării contractului. Din 2015, când a semnat contractul cu Primăria Chișinău, firma susține că ar fi cheltuit 400.000 de euro pentru salarii și soft-urile care vor fi folosite la perceperea taxelor prin telefon și aparate de plată.

Citiți și:

Prăbușirea malului unui șantier din Chișinău și interesele unui deputat liberal
ANCHETĂ Mafia terenurilor din Capitală Oportunitati