Măsură radicală! Impozitul pentru unele bunuri imobiliare va crește de patru ori

shadow
Vineri, 18.11.2016 05:35   6367
Guvernul a aprobat proiectul politicii fiscale și vamale pentru anul 2017, care prevede o serie de modificări și în domeniul impozitării bunurilor imobiliare.

În vederea consolidării autonomiei financiare a autorităților locale prin majorarea surselor proprii de venit, precum și, în vederea compensării pierderilor ca urmare a unei baze impozabile subestimate, Guvernul a aprobat în ședința din 16 noiembrie, majorarea intervalelor de impozitare a cotei maxime a impozitului pe bunurile imobiliare de la 0,3% la 0,4%, adică cu circa 30%.

Agenția Relații Funciare și Cadastru (ARFC) a declarat însă că această majorare este una inoportună, "deoarece va influența negativ asupra deciziilor autorităților administrației publice locale de a efectua lucrările de reevaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării".

"Respectiv, problema existenței unor valori estimate simbolice va rămâne pe o perioada de lungă durată", susține ARFC.

Impozitul imobiliar ce va crește de patru ori

O creștere mai semnificativă se va aplica la impozitarea altor bunuri imobiliare. E vorba de "bunurile imobiliare cu altă destinație decât cea locativă sau agricolă, inclusiv exceptând garajele și terenurile pe care acestea sunt amplasate și loturile întovărășirilor pomicole cu sau fără construcții amplasate pe ele", la care cota impozitului va crește de patru ori: de la 0,1% la 0,4% din valoarea bunurilor.

Ministerul Finanțelor a estimat că aceste măsuri vor aduce suplimentar la bugetele locale circa 131 de milioane de lei.

Propunerea de majorare de patru ori a impozitului pe unele bunuri imobiliare nu a fost susținută de toate autoritățile și organizațiile implicate în procesul de discuții a politicii fiscale și vamale pentru anul 2017.

Astfel Asociația Auditorilor și Consultanților în Management Ecofin-Consult, Asociația Investitorilor Străini (FIA). Camera de Comerț Americană (AmCham Moldova) și Confederația Națională a Patronatelor din Republica Moldova (CNPM) au apreciat drept exagerată creștere și au propus o majorare mai mică: de la 0,1% la 0,2% din valoarea bunurilor.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Construcții și imobiliare   Piața funciară   Reforme și politica economică  

Advertisement

Oportunitati