Un nou proces de miliarde. Gas Natural Fenosa a acționat în judecată Moldova

shadow
Joi, 01.10.2015 10:54   3377
Cel mai mare furnizor și distribuitor de energie din Moldova a acționat țara noastră în Centrul Internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID)

Gas Natural Fenosa a inițiat un proces contra Republicii Moldova în Centrul Internațional pentru reglementarea diferendelor relative la investiții (ICSID) de pe lângă Banca Mondială.

Informația a fost confirmată de Sergiu Ciobanu, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), dar și de reprezentanții Gas Natural Fenosa.

Termen de trei luni

"La 14 august 2015, am primit o notificare de la Gas Natural Fenosa privind inițierea unei dispute la ICSID pe faptul neincluderii în tariful aprobat (pe 18 iulie 2015 n.r.) a devierilor financiare. Avem un termen de trei luni pentru a găsi o soluție de compromis, pentru a evita un proces la această instanță", a declarat pentru Mold-street.com, directorul ANRE.

Din aceste motive probabil deocamdată pe pagina WEB a ICSID nu este încă o informație referitor la procesul inițiat de Gas Natural Fenosa.

Sergiu Ciobanu susține că în prezent s-ar duce negocieri între autoritățile din Republica Moldova și Gas Natural Fenosa pentru a identifica o soluție de compromis.

"O eventuală includere în tarife a tuturor acestor devieri financiare ar duce la o majorare mai semnificativă a tarifelor. Negociem ca să elaborăm un mecanism pentru ca aceste devieri să fie treptat recuperate din tarif în decurs de 4-5 ani", a adăugat directorul ANRE.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

Teme: Energetica și industria   Litigii comerciale   Protecția consumatorilor  

Advertisement

Oportunitati