Scheme obscure de proprietate la una din cele mai mari fabrici de mezeluri din țară

shadow
Vineri, 07.08.2015 05:11   14616
Nu doar băncile sau alte instituții din Moldova își ascund proprietarii prin off-shoruri. O schemă sofisticată de proprietate am descoperit în cazul unui grup de companii, care câțiva ani în urmă domina piața mezelurilor și importul cărnii în țara noastră.

La finele lunii iunie pe piața moldovenească de capital s-au produs două tranzacții cu două pachete aproape egale, de circa 10% din acțiunile societății pe acțiuni Basarabia Nord din Bălți.

Cele 20,35% din acțiuni au fost vândute de unul dintre vechii acționari ai companiei, Serghei Cernogubov și au fost cumpărate de către unul din micii acționari neindicați până acum în rapoartele societății din cauza pachetului prea mic deținut, societatea comercială Viteza Optim SRL, înregistrată la București, România.

Preț mic pentru active impresionante

Tranzacțiile au fost efectuate la prețul de cinci lei pentru o acțiune, întregul pachet cumpărat de Viteza Optim costând în total mai puțin de 840.000 de lei. Un preț prea mic dacă luăm în calcul că unei acțiuni îi revin potrivit raportului financiar pentru anul trecut, active nete în valoare de aproape 32 de lei.

Însă, dacă ținem cont de situația financiară a Basarabia Nord, care a suportat în 2014 pierderi de 55,54 milioane lei, prețul nu pare atât de neglijabil. Astfel la o valoare a activelor de 166 milioane lei, compania are la moment datorii pe termen lung de 132 milioane și pierderi neacoperite de 64,6 milioane lei.

Pierderi pe linie patru ani la rând

Anul trecut, societatea din Bălți a avut o cifră de afaceri de aproape 200 milioane lei. Însă, costul vânzărilor relativ înalt, de aproape 171 milioane lei, cheltuielile comerciale de aproape 30 de milioane lei, cele administrative de peste opt milioane și alte cheltuieli operaționale de 16,8 milioane lei, au dus la pierderi din activitatea operațională de circa 15,5 milioane lei. La acestea se mai adaugă pierderi de 21,74 milioane din activitatea investițională și de 18,3 milioane lei din activitatea financiară.

De altfel, Basarabia Nord nu a mai înregistrat profit încă din 2010, când a fost pe plus cu 1,68 milioane lei.
În 2011 au fost înregistrate 9,1 milioane lei pierderi, care în anii următori au crescut constant. În 2012 acestea au urcat până la 25 milioane, în 2013 – până la 36,4 milioane pentru ca în 2014 să ajungă la 55,54 milioane lei.

Potrivit unei constatări a companiei de audit a societății, pierderile mari ale societății ar fi provocate de un credit „incomod” luat anterior de la Moldova-Agroindbank.

Tranzacție „în familie”

În acest context, pare straniu nu atât faptul că cineva a vândut, ci că s-a găsit cumpărător la acțiunile unei societăți, aflată într-o situație financiară mai mult decât dificilă.

Însă, potrivit surselor Mold-Street, tranzacția ar fi o simplă trecere dintr-un buzunar în altul al acțiunilor ce aparțin, de facto, aceluiași proprietar real, deși nu există dovezi clare, care să confirme afilierea dintre Cernogubov și Viteza Optim.

Viteza Optim este, printre altele, acționar majoritar și al unui din cei mai mari producători de votcă din Moldova, Zernoff SRL din Chișinău, care, la rândul ei, este acționar majoritar al societății pe acțiuni Basarabia Nord cu un pachet de 50,4% din capitalul social.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Bursa și tranzacții   Infracțiuni economice  

Advertisement

Oportunitati