Banca de Economii nu mai are bani?! BNM a impus o administrare specială la BEM

shadow
Sâmbătă, 29.11.2014 10:00   2915
Banca Națională a Moldovei a decis instituirea administrării speciale la Banca de Economii. Motivele oficiale nu sunt cunoscute, iar acestea urmează a fi anunțate de BNM doar după alegerile parlamentare de duminică.

Vineri seara, administrația Băncii Naționale a Moldovei a decis instituirea administrării speciale la Banca de Economii. Administrator special a fost numit Ion Ropot, șeful Direcției Supraveghere specială și din oficiu din cadrul BNM. Motivele oficiale nu sunt cunoscute, iar acestea urmează a fi anunțate de BNM doar după alegerile parlamentare de duminică.

Tentativele de a lua legătura și de a afla din prima sursă, adică de la conducerea BNM, dacă informația este veridică au suferit eșec, pentru aceasta este în silenzio stampa.

Totodată, Natalia Cheptene, șefa serviciului de presă și PR la Shor Holding (controlat de Ilan Shor, președintele Consiliului de Administrație al Băncii de Economii), a declarat pentru Mold-street.com, că nu există o astfel de decizie a BNM și că „Banca de Economii lucrează în regim normal și totul este ok”.

Banca nu mai are bani?

În același timp informația a fost confirmată din mai multe surse din sistemul bancar, dar și din conducerea țării. 

Există cel puțin două versiuni ale deciziei adoptate. Potrivit uneia Banca de Economii nu ar mai dispune de lichidități. Ar fi cel mai catastrofal scenariu posibil.

Amintim că la mijlocul lunii octombrie BNM a amendat Banca de Economii cu 1,08 milioane. de lei pentru că nu a respectat norma rezervelor obligatorii de 14% din baza de calcul. Experții au avertizat atunci că acest caz denotă faptul că Banca de Economii se confruntă cu dificultăți, ceea ce reprezintă un risc major pentru deponenți.

Se pregătește o nouă mega-tranzacție cu Banca de Economii

O altă versiune este că administrarea specială a fost instituită pentru a putea facilita realizarea unei mega-tranzacții, pentru care în condiții normale ar fi fost necesar și acordul Guvernului și Parlamentului.
„Ar putea fi chiar o tranzacție de fuzionare cu o altă bancă, dar cel mai probabil că este vorba de preluarea Băncii de Economii de către o corporație străină”, au declarat surse sub acoperirea anonimatului.

La începutul lunii septembrie 2014, Banca de Economii a solicitat acceptul BNM de a procura cota de 100% din capitalul social al Unibank. Tranzacția nu presupune în sine fuziunea celor două bănci.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice  

Advertisement

Oportunitati