Avertismentul dur al FMI pentru Moldova şi alte state din Europa Centrală şi de Est

shadow
Marţi, 21.05.2024 10:17   2637
Două avertismente importante pentru economiile din regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est (CESEE) au fost enunţate de Alfred Kammer, directorul Departamentului European al Fondului Monetar Internațional (FMI), în cadrul unei conferinţe regionale cu guvernatorii băncilor centrale ale statelor CESEE, găzduită la Portorož de Banca Sloveniei.

Ţinând cont de faptul că constatările din prezentare se referă atât la situaţia din regiune cât şi la Republica Moldova, Mold-Street.com publică sinteza discursului lui Alfred Kammer.

Citiţi şi:

FMI optimist: Moldova va depăși în următorii ani Albania, Belarus şi Macedonia după PIB pe locuitor

În opinia lui Kammer, Europa a rezistat testului crizelor gemene din ultimii ani. Astfel, în ciuda pandemiei din 2020 și a șocului energetic declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia în 2022, șomajul este la niveluri record, băncile sunt solide, iar FMI prognozează o redresare a creşterii, iar inflația urmează să revină la ținte.

Lumea s-a schimbat: modelul vechi nu este potrivit pentru provocările viitorului

„În CESEE, această rezistență vine în urma a două decenii de creștere robustă, creștere care s-a bazat pe integrarea în lanțurile valorice ale Europei, adesea finanțate prin ISD. Un model care a dat roade. În ultimele două decenii, creșterea economică reală a fost în medie de 4%.

Pentru asta nu era nevoie de un sector financiar sofisticat. Finanțarea bancară a dominat, completată de finanțare din resurse proprii și investiții străine directe.

Dar există două avertismente importante. Unul este faptul că investițiile au fost, în general, prea scăzute pentru a reduce decalajul de capital al statelor CESEE cu alte economii avansate. Celălalt este faptul că lumea s-a schimbat: modelul vechi nu este potrivit pentru provocările viitorului, a menţionat Alfred Kammer în discursul său.

Moldova are PIB-ul pe cap de locuitor al SUA din anii 50 ai secolului XX

Directorul de la FMI susţine că, în ciuda progreselor statelor CESEE, convergența către niveluri mai ridicate de venit a încetinit, iar decalajul față de lidera globală, SUA, rămâne mare.

„Cei care nu fac parte din UE (inclusiv Moldova n.r.) au venitul pe cap de locuitor al SUA de la mijlocul anilor 1950, când zidul care desparte Berlinul de Est și de Vest nici măcar nu fusese construit. Cei din CESEE care fac parte din UE au venitul pe cap de locuitor al SUA din 1986, cu puțin timp înainte de căderea zidului Berlinului, acum aproape 40 de ani. Cu alte cuvinte, diferența de venit pe cap de locuitor față de SUA se ridică la 45% în 2023”, constată Kammer.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Sistemul bancar și asigurările   Reforme și politica economică   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati