Petrolul poate urca la 157 de dolari: Conflictul din Orientul Mijlociu poate provoca un „șoc dublu”

shadow
Marţi, 31.10.2023 05:40   782
Deși economia globală este într-o poziție mult mai bună decât era în anii 1970 pentru a face față unui șoc major al prețului petrolului, o escaladare a celui mai recent conflict din Orientul Mijlociu – care vine pe lângă perturbări cauzate de invazia rusă a Ucrainei – ar putea împinge piețele globale de mărfuri în ape neexplorate, estimează Banca Mondială.

Raportul „Perspectivele piețelor de materii prime”, publicat luni de instituția financiară internațională, oferă o evaluare preliminară a potențialelor implicații pe termen scurt ale conflictului asupra piețelor de mărfuri.

Dacă războiul dintre Israel și Hamas nu se extinde, prețurile ar trebui să scadă

Studiul constată că efectele ar urma să fie limitate, dacă războiul dintre Israel și Hamas nu se extinde. Conform previziunilor de bază ale Băncii Mondiale (BM), prețurile petrolului sunt de așteptat să ajungă în medie la 90 de dolari pe baril marca Brent în trimestrul curent, înainte de a scădea la o medie de 81 de dolari pe baril anul viitor, pe măsură ce creșterea economică globală încetinește.

Prețurile mărfurilor agricole sunt de așteptat să scadă anul viitor pe măsură ce ofertele cresc. De asemenea, se estimează că prețurile metalelor de bază vor scădea cu 5% în 2024, iar în 2025 prețurile materiilor prime se vor stabiliza.

Efectele conflictului asupra piețelor globale de mărfuri au fost limitate până acum. Prețurile generale ale petrolului au crescut cu aproximativ 6% de la începutul conflictului. Prețurile mărfurilor agricole, ale majorității metalelor și ale altor mărfuri abia au crescut.

Trei scenarii sumbre în cazul unei escaladări a conflictului

Perspectivele pentru prețurile mărfurilor devin rapid sumbre dacă conflictul va escalada. Raportul indică trei scenarii de risc, pe baza episoadelor istorice care implică conflictele din regiune din anii ’70, cu sporirea severității și a consecințelor.

Efectele depind de gradul de întrerupere a aprovizionării cu petrol. Într-un scenariu de „mică perturbare”, aprovizionarea globală cu petrol s-ar reduce cu 500.000 până la 2 milioane de barili pe zi – aproximativ echivalent cu reducerea observată în timpul războiului civil din Libia din 2011. În acest scenariu, prețul petrolului ar crește inițial între 3% și 13%, adică între 93 și 102 dolari pe baril în trimestrul IV din 2023. 

Într-un scenariu de „perturbare medie” – aproximativ echivalent cu războiul din Irak din 2003 – aprovizionarea globală cu petrol se va reduce cu 3 până la 5 milioane de barili pe zi.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația   Agricultura și vinificația  

Advertisement

Oportunitati