În timp ce Europa a majorat cheltuielile militare, Moldova le-a redus în 2022

shadow
Marţi, 25.04.2023 05:38   741
Cheltuielile militare globale totale au crescut cu 3,7% în termeni reali în anul 2022, pentru a atinge un nou maxim de 2.240 de miliarde de dolari, potrivit raportului Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).

De departe, cea mai puternică creștere a cheltuielilor (+13 la sută) a fost observată în Europa și a fost în mare parte cauzată de cheltuielile rusești și ucrainene. Cu toate acestea, ajutorul militar acordat Ucrainei și preocupările cu privire la o amenințare sporită din partea Rusiei au influențat puternic deciziile de cheltuieli ale multor alte state, la fel ca și tensiunile din Asia de Est, susține SIPRI.

„Creșterea continuă a cheltuielilor militare globale din ultimii ani este un semn că trăim într-o lume din ce în ce mai nesigură”, a declarat Dr. Nan Tian, cercetător principal la Programul SIPRI de cheltuieli militare și producție de arme. „Statele își întăresc puterea militară ca răspuns la deteriorarea mediului de securitate, pe care nu-l prevăd să se îmbunătățească în viitorul apropiat.”

Cele mai importante cifre din raportul SIPRI:

  • Cheltuielile militare mondiale totale au reprezentat 2,2% din produsul intern brut (PIB) global în 2022.
  • Cei cinci cei mai mari cheltuitori în 2022 au fost Statele Unite, China, Rusia, India și Arabia Saudită, care împreună au reprezentat 63% din cheltuielile militare mondiale.
  • Cheltuielile militare ale SUA au crescut cu 0,7%, până la 877 de miliarde de dolari în 2022. Totalul include ajutorul militar pentru Ucraina, estimat la 19,9 miliarde de dolari.
  • În 2022, cheltuielile militare ale Chinei au crescut pentru al 28-lea an consecutiv, ajungând la 292 de miliarde de dolari.
  • Se estimează că cheltuielile militare ale Rusiei au crescut cu 9,2% în 2022, la 86,4 miliarde de dolari. Acest lucru a fost echivalent cu 4,1% din PIB-ul Rusiei.
  • Cheltuielile militare ale Ucrainei au crescut cu 640%, până la 44,0 miliarde de dolari sau 34% din PIB în 2022. Totalul nu include ajutorul militar furnizat Ucrainei.
  • Cheltuielile militare au crescut în patru din cele cinci regiuni geografice în 2022. Cea mai mare creștere a fost în Europa (+13 la sută), urmată de Orientul Mijlociu (+3,2 la sută), Asia și Oceania (+2,7 la sută) și America (+0,3%). Cheltuielile au scăzut în Africa (–5,3 la sută).

Potrivit SIPRI, nivelul cheltuielilor militare din timpul războiului rece revin în Europa Centrală și de Vest. Astfel, cheltuielile militare ale statelor din Europa Centrală și de Vest au totalizat 345 de miliarde de dolari în 2022.

Invazia Ucrainei, principalul factor

În termeni reali, cheltuielile acestor state le-au depășit pentru prima dată pe cele din 1989, când războiul rece se încheia, și au fost cu 30% mai mari decât în 2013.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Protecția consumatorilor   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati