Acuzată de abuz, Banca Națională pierde procesul cu acționarii Energbank. Cine va plăti prejudiciile

shadow
Luni, 10.04.2023 06:02   6928
Banca Națională a Moldovei (BNM) a pierdut definitiv procesul cu un grup de foști acționari ai Energbank, pe care i-a sancționat și care au rămas fără acțiunile băncii, dar și fără dividendele ce li se cuveneau. BNM susține că magistrații de la două instanțe au denaturat interpretarea normelor legale.

Pe 29 martie 2023, Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție (CSJ), în frunte cu judecătorul Tamara Chișca-Doneva a respins recursul depus de autoritatea bancară centrală, care a cerut casarea deciziei din 21 decembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău, prin care au fost anulate trei hotărâri ale BNM din 2019.

Patru ani de litigii

Amintim că, pe 11 ianuarie 2019, Banca Națională a emis o hotărâre prin care a blocat un grup de acționari ai Energbank, care dețineau circa 52,8% din capital. BNM și-a motivat decizia prin acțiunea concertată a acționarilor. În consecință, ei au fost obligați să vândă acțiunile.

Citiți și:

Bătălia pentru Energbank: Hotărârile BNM anulate de Curtea de Apel

Ulterior au fost blocate și pachetele de acțiuni la alți câțiva acționari, iar din septembrie 2019 – și pachetul deținut de grupul Gas Natural Fenosa (în prezent – Premier Energy), deși cu o altă motivare.

În 3 luni – termen prevăzut de legislație, nici-un acționar nu a reușit să vândă acțiunile. În consecință, acestea au fost anulate și emise altele noi, care au fost cumpărate în anii 2021-2022 de firma IuteCredit Europe din Estonia, deținută de trei oameni de afaceri din Estonia.

Aceștia dețin și organizația de creditare nebancară Iute Credit SRL din Moldova (sancționată recent de CNPF).

Grupul de nouă acționari ai Energbank – SA Enteh, Macovețkaia Elena, SRL Electroreparație Grup, Hostex Establishment, SRL Evident-Electro, ÎCS Dima-Holding, SRL WGD INT, SA Panfermag Energy și SRL Dunav au cerut încă în 2019 Băncii Naționale suspendarea hotărârilor, iar apoi le-au contestat în instanță.

După ce prima instanță a respins, în martie 2020, cererile grupului de acționari, în decembrie 2021 Curtea de Apel Chișinău a emis o decizie prin care trei hotărâri ale BNM în chestiunea acțiunilor Energbank au fost anulate, iar CSJ prin hotărârea din 29 martie 2023, a menținut verdictul în vigoare, respingând recursul Băncii Naționale.

BNM acuzată de abuz față de acționarii Energbank

Unul dintre motivele invocate de acționari, atunci când au contestat deciziile BNM era faptul că existența acțiunilor concertate în raporturile dintre acționari menționată în Hotărârea Comitetului Executiv al Băncii Naționale nr.13 din 11 ianuarie 2019 „este întemeiată pe presupuneri și pe interpretarea subiectivă a dispozițiilor legale”.

BNM, în susținerea poziției sale, a invocat faptul că a solicitat în perioada 2015-2017 de la acționarii vizați „informații complexe cu privire la identitatea acționarilor, activitatea acestora, starea financiară, relațiile economice, persoanele afiliate, inclusiv și declarația privind activitatea concertată cu alți acționari, iar acționarii s-ar fi eschivat de la prezentarea informațiilor complete”.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Litigii comerciale   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati