Moldova a coborât 11 poziții, iar Chișinăul 119 locuri în topul ecosistemelor de startup-uri

shadow
Marţi, 09.08.2022 09:00   1251
Republica Moldova a înregistrat o scădere abruptă de 11 locuri, până pe locul 88 la nivel global, în clasamentul ecosistemelor de startup-uri „Global Startup Ecosystem Index 2022”, realizat de StartupBlink, cu un scor de 0.437.

Este al 2-lea an consecutiv când țara noastră a înregistrat o scădere semnificativă. În 2020, Republica Moldova s-a clasat pe locul 64, iar în 2021 pe locul 75.

Chișinăul are potențial, dar pierde 119 locuri

Chișinăul este singurul oraș din Republica Moldova, inclus în acest clasament. A scăzut cu 119 locuri, până pe locul 654, iar din moment ce alte ecosisteme moldovenești nu sunt clasate, declinul Chișinăului afectează puternic poziția țării în Index.

Indicele realizat de StartupBlink clasifică ecosistemele startup-urilor din 1.000 de orașe și 100 de țări din întreaga lume. Fiecare ecosistem primește un scor total, care este suma a trei sub-scoruri care măsoară cantitatea, calitatea și mediul de afaceri.

Potrivit autorilor, Moldova este o țară mică, iar a avea un singur oraș clasat este de înțeles.

„Dezvoltatorii locali de ecosistem ar trebui să se concentreze pe exploatarea potențialului Chișinăului, pentru a-și dezvolta în continuare ecosistemul de startup”, se arată în studiu.

Ei menționează în acest sens Moldova Innovation Technology Park, precum și  platforme precum Invest Moldova și Startup Moldova, care sunt menite să informeze și să catalizeze părțile interesate din ecosistemul startup-urilor.

La fel, este menționat programul Start pentru tineri (ODIMM), conceput pentru a încuraja antreprenoriatul în rândul tinerei generații.

„Fiecare fondator contează, iar Moldova ar trebui să facă tot posibilul pentru a evita să-și piardă prea multe dintre cele mai strălucite minți, în favoarea țărilor care oferă mai multe oportunități”, recomandă StartupBlink.

Când în Moldova va apărea primul Unicorn în tehnologie

Cât despre posibila apariția a unui Unicorn și în Moldova, autorii spun că încă e prea devreme, dar menționează startup-uri precum Planable și Zeroqode, care reușesc să se extindă, „în ciuda faptului că se află într-un ecosistem mic de startup-uri”.

O companie de tip Unicorn este de obicei afacere pornită după anii 2000, din domeniul tehnologiei, care are o evaluare actuală de peste un miliard de dolari. Termenul unicorn a fost atribuit în anul 2013 de către Aileen Lee, fondatoare a unui fond de investitii cu capital de risc.

„Moldova are niște perspective mari de viitor și se pare că mai multe reforme sunt pe drum, pe măsură ce țara și-a semnalat dorința de a intra în UE”, afirmă autorii studiului.

Printre startup-uri de seamă și campioni ai ecosistemului, este menționat Fagura (care dezvoltă o piață bazată pe tehnologia de creditare p2p, unde oamenii care caută credite se întâlnesc cu investitorii), XOR (un software modern de comunicare pentru recrutarea, angajarea și păstrarea talentelor eficiente) și Planable (o platformă de colaborare de marketing utilizată pentru revizuirea, aprobarea și publicarea conținutului).

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Evoluții și startup-uri   Tehnologii informaționale   Comunicațiile  

Advertisement

Oportunitati