Rolul Băncii Naționale în transformarea Moldovei în „Republica Offshore”

shadow
Luni, 18.07.2022 05:42   1736
După 10 ani de la sustragerea unui miliard de dolari din sistemul bancar din Republica Moldova și spălarea a peste 20 de miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești, cu implicarea unor judecători, sub ochii organelor de drept, în lipsa unor mecanisme de supraveghere robuste, principalii autori ai acestor scheme frauduloase continuă să se afle la libertate.

Aceasta este una dintre concluziile raportului „Republica Offshore” al Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA), dedicat analizei factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea de bani în sectorul financiar-bancar și de asigurări din Republica Moldova.

Principalii actori

Potrivit raportului, printre actorii importanți, asociați cu fraude la scară largă și spălarea de bani, se numără Vladimir Plahotniuc, Veaceslav Platon, Ilan Șor, Vladimir Filat și Oleg Reidman, care sunt la libertate, în țară sau peste hotare.

De asemenea, raportul arată modul în care modificările legislative, numirile problematice ale unor conducători de instituții, lipsa unei independențe autentice a instituțiilor de supraveghere și a unei reacții prompte la semnalele de alarmă, au rezultat în capturarea instituțiilor statului.

În acest sens, în mod deosebit este menționat rolul jucat de administrația Băncii Naționale a Moldovei în această perioadă.

Drăguțanu, un guvernator necalificat, controlat de Plahotniuc

„BNM a întreprins acțiuni selective și necorespunzătoare de aplicare a legii, în pofida posibilității de a interveni mai devreme, în special în partea ce ține de beneficiarii efectivi”, se arată în raport.

În acest sens, CCIA susține că, deși BNM a demonstrat capacitatea de a detecta încălcările de reglementare și de a întreprinde acțiuni de aplicare a legii, ea nu a fost în stare să ia măsuri mai dure.

„Absența unor acțiuni mai robuste împotriva băncilor, în pofida semnalelor de alarmă asociate portofoliilor de credite și a proprietarilor efectivi obscuri, poate fi atribuită unui act conștient, urmare a controlului deținut de Plahotniuc asupra BNM în 2009, după numirea unui guvernator necalificat, asupra căruia a avut o mare influență”, susțin autorii citând rapoarte ale Fondului Monetar Internațional  (FMI).

Totodată, raportul menționează că BNM nu a întreprins măsuri dure de aplicare a legii împotriva acționarilor băncilor-cheie până în 2016, mult timp după criza bancară din 2014 și schimbarea conducerii BNM.

În acest moment, ca urmare a angajamentelor Republicii Moldova față de Fondul Monetar Internațional (FMI), BNM a obligat acționarii, în privința cărora s-a constatat că activează concertat pentru aceiași beneficiari efectivi neaprobați, să-și vândă acțiunile, se menționează în raport.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Infracțiuni economice   Sistemul bancar și asigurările  

Advertisement

Oportunitati