Guvernul va denunța un acord internațional pentru că nu aduce niciun beneficiu țării

shadow
Marţi, 14.09.2021 08:13   1786
Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) propune Guvernului denunțarea Acordului internațional cu privire la zahăr, încheiat la Geneva la 20 martie 1992, și abrogarea Hotărârii Parlamentului nr.1433/1997 privind aderarea Republicii Moldova la acest Acord.

Totodată, după această acțiune ar urma să fie notificată Organizația Internațională a Zahărului (ISO) privind încetarea statutului de membru.

Un acord ce nu aduce beneficii țării noastre

MAIA susține că a decis să promoveze o astfel de inițiativă după consultările cu Uniunea Producătorilor de Zahăr din Moldova și alți producători locali de zahăr, și pe motiv că statutul de membru al ISO nu aduce niciun beneficiu țării noastre și, din contra, necesită cheltuieli.

Potrivit proiectului de hotărâre, Republica Moldova a achitat în ultimii patru ani circa jumătate de milion de lei pentru cotizația de membru al ISO: în 2017 – 5.184 lire sterline, în 2018 – 5.176 lire sterline, în 2019 – 5.224 lire sterline și în 2020 – 5.360 lire sterline, plus costurile bancare.

Aceasta fără, însă, a participa la vreo reuniune a organizației și a obține un beneficiu, acest lucru fiind reflectat și în analiza eficienței și randamentului participării Republicii Moldova în organizațiile internaționale, inclusiv prin analiza cost-beneficiu, care a fost prezentată Ministerului Finanțelor de către Ministerul Agriculturii în mai 2020.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament





Teme: Agricultura și vinificația   Relații internaționale  

Advertisement

Oportunitati