Prețul gazelor în Europa a ajuns de trei ori mai mic decât cel plătit de Moldova

shadow
Duminică, 24.05.2020 11:00   10827
Prețul spot la gazele naturale pe piața europeană a ajuns la doar 34-45 de dolari pentru o mie de metri cubi. În același timp Republica Moldova achită un preț de aproape trei ori mai mare pentru gazele livrate de Gazprom.

Astfel pe 21 mai, prețul spot al gazelor la bursa Dutch TTF Gas Futures din Olanda (contract de livrare pentru a doua zi) a scăzut cu 19% - de la 45 la 34 dolari la mie de metri cubi.

Prețuri mai mici decât în Rusia

Potrivit agenției Interfax, în Rusia există doar o regiune unde prețul este comparabil - principala provincie producătoare de gaz Yamalo-Nenets, unde prețul reglementat pentru industrie este de 36,8 dolari pentru o mie de metri cubi. Acesta este de fapt prețul de la sondă, scrie Interfax.

Pe 22 mai, la Baumgarten, Austria, cel mai apropiat de Rusia, hub de gaze, prețul gazelor a scăzut cu 10 dolari, la 53 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Conform estimărilor Interfax, nivelul care asigură rentabilitatea vânzărilor de gaze către Europa pentru Gazprom este de 100 dolari pentru o mie de metri cubi: 13 dolari - costuri de producție, 14 dolari - taxa de extracție a mineralelor, 27 dolari - transport în Rusia, cel puțin 20 dolari - transport către piețele țintă europene - total peste 70 dolari, plus 30% taxa vamală la export.

Experții spun însă ca o astfel de situație nu poate dura mult, iar aceste prețuri mici, se datorează „unor nuanțe tehnice temporare, de exemplu, vânzării gazelor de către comercianți din cauza incapacității de a găsi (sau de a plăti un preț prea mare pentru stocare)”.

 

Acest articol este doar pentru abonați. Vizibil 33%

pentru a vedea articolul intreg
pentru a vedea toate articolele

fara inregistrare sau abonament

Teme: Energetica și industria   Prețuri și inflația  

Advertisement

Oportunitati