Un viceguvernator al Băncii Naționale se retrage din funcție. În scurt timp vor pleca și alți doi

shadow
Vineri, 22.05.2020 09:29   2008
După aproape patru ani de activitate la Banca Națională a Moldovei (BNM), Cristina Harea părăsește fotoliul de viceguvernator.

În cererea de demisie depusă la Parlament au fost invocate „motive personale”. Mandatul acesteia se va încheia peste trei luni din data depunerii cererii de demisie sau odată cu aprobarea unui nou viceguvernator.

Solicitată de presă, Cristina Harea a spus că a luat această decizie pentru a dedica mai mult timp familieii, aflată în afara țării după ce restricțiile de circulație din ultimul timp a făcut dificilă întâlnirea cu cei dragi.

„În aceste momente deloc ușoare pentru noi toți, s-a produs o resetare a priorităților. Ultimii aproape 4 ani i-am dedicat cu mare entuziasm și abnegație reformelor din sectorul bancar alături de echipa BNM care a dat dovadă de multă responsabilitate și profesionalism.

Advertisement

Este foarte important ca după această perioadă de schimbări radicale, modernizarea sistemului bancar să continuie”, a declarat pentru deschide.md, viceguvernatoarea. 

Cristina Harea a fost numită viceguvernator al Băncii Naționale a Moldovei, membru al Consiliului de supraveghere al BNM, prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 223 din 23 septembrie 2016, având peste 14 ani de experiență în domeniul financiar bancar și investițional.

Menționăm că în iulie 2020 expiră și mandatul a altor doi viceguvernatori, Ion Sturzu și Aureliu Cincilei, care în plus sunt anchetați de procurori pentru că ar fi avut contribuții la frauda bancară.

Conform Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, instituția este condusă de un Comitet executiv format din 5 membri și de un Consiliu de supraveghere format din 7 membri.Oportunitati