Retrospectiva economică Mold-Street.com pentru perioada 30 decembrie 2019 – 4 ianuarie 2020

shadow
Duminică, 05.01.2020 09:59   1353
• De indexarea pensiilor, promisă de Dodon, vor beneficia cu 100.000 mai puține persoane. • În 2019 s-a înregistrat un deficit bugetar cu 50% mai mare decât în 2018. • De ce în 2018 investițiile americane în economia Moldovei au crescut de 5 ori? • Abateri grave la achizițiile de produse alimentare pentru școli și grădinițe.

Din 2020 începe implementarea indexării de două or pe an a pensiilor. Versiunea adoptată de Parlament la propunerea socialiștilor se deosebește, însă, radical de ceea ce a propus inițial Dodon și a acceptat Guvernul Chicu. De indexarea pensiilor, promisă de Dodon, vor beneficia cu 100.000 mai puține persoane.

***

În anul 2019, Bugetul Public Național a crescut la venituri față de 2018, cu peste 5.25 miliarde lei, anunță premierul Ion Chicu. În 2019 s-a înregistrat un deficit bugetar de 2,9 miliarde lei, cu 50% mai mare decât în 2018.

În 11 luni ale anului 2019, în conturile valutare ale Ministerului Finanțelor au fost încasate împrumuturi și granturi, de la instituții financiare internaționale, în valoarea totală de circa 2,13 miliarde lei. 99% din toată asistența externă din 11 luni ale 2019 a venit pe timpul Guvernului Sandu.

***

Din perspectiva distribuției stocului de investiții directe în economia națională pe țări, la finele anului 2018 cea mai mare pondere îi revine Federației Ruse, potrivit Băncii Naționale a Moldovei. De ce în 2018 investițiile americane în economia Moldovei au crescut de 5 ori?

În trimestrul III al anului 2019, Rusia a ajuns pe locul doi în topul destinațiilor exportului de tărie din Republica Moldova, cu o cotă de 10,6%. În trimestrul III al anului 2019, exporturile de băuturi alcoolice în Rusia au crescut cu 62%.

Advertisement

***

Agenția Achiziții Publice se arată îngrijorată de perpetuarea abaterilor, în procesul de aprovizionare cu produse alimentare a instituțiilor de învățământ. Abateri grave la achizițiile de produse alimentare pentru școli și grădinițe.

Prim-ministrul Ion Chicu a cerut Agenției Proprietății Publice să examineze, până la 1 februarie, cum își îndeplinește angajamentele investiționale concesionarul Aeroportului Internațional Chișinău. Câți bani au „investit” proprietarii companiei Avia Invest în Aeroportul Internațional Chișinău?

***

Situația de pe piața asigurărilor din Republica Moldova rămâne tensionată, în special pe segmentul asigurărilor de răspundere civilă „Carte Verde”. Criza de pe piața asigurărilor: mai multe companii sunt subcapitalizate.

În cadrul ultimei ședințe ordinare din 2019, Comisia Națională a Pieței Financiare a retras licența companiei Galas SA pentru activități în domeniul asigurărilor. Compania de asigurări, ce a aparținut unui fost deputat democrat, a rămas fără licență.

La finele anului trecut, în cadrul unei tranzacții pe platforma MTF, a fost vândută o acțiune a societății Style Design Company din Chișinău. O acțiune a unei companii din Moldova a fost vândută la un preț de 1,1 milioane lei.

***

Termenele contractelor încheiate cu gigantul Gazprom sunt prelungite prin acordul parților până pe 31.12.2020. Contractul de import al gazelor cu Gazprom a fost prelungit doar cu un an.

***

27 de companii, care anterior aveau cifre de afaceri de sute de milioane lei, au fost excluse din lista agenților economici contribuabili mari. Ce companii au fost excluse din lista marilor contribuabili din Moldova?

***

Compania Metalferos, principalul colector și exportator de metale feroase și neferoase din Republica Moldova, are de la finele anului 2019 un nou șef. Salariul și conexiunile noului director general al Metalferos.

***

Igor Ceaika, fiul procurorului general al Federației Ruse, este noul acționar majoritar al televiziunii afiliate socialiștilor. Fiul procurorului general al Rusiei a preluat controlul TV „Primul în Moldova” (anterior – „Accent TV”).

***
Teme:

Oportunitati