DOC Când era premier, Iurie Leancă ar fi primit zeci de mii de dolari de la miliardarul Stati

shadow
Sâmbătă, 30.11.2019 10:27   11790
În perioada octombrie 2009 – mai 2014, exact când a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene și apoi premier al Republicii Moldova, Iurie Leancă și familia sa ar fi primit circa 400.000 de dolari, de la o companie controlată de Anatol Stati și familia.

UPDATE: 2 decembrie 2019. Aceasta informație este inclusă în noua cerere depusă de Kazahstan la Curtea de Apel Svea din Suedia în care se solicită anularea deciziei Tribunalului de Arbitraj din decembrie 2013, prin care statul kazah a fost obligat să plătească prejudicii de circa jumătate de miliard de dolari lui Anatol Stati și părțile (companii și feciorul Gabriel). 

Citiți și: 

Cine este Gicu, prietenul lui Leancă. Mold-street a aflat

Advertisement

 Documentul publicat de Ministerul Justiției din Kazahstan conține mai multe informații, în care se susține că Anatol Stati și părțile ar fi scos, prin firme offshore, zeci și sute de milioane de dolari din activitățile petroliere și gaziere deținute în această țară, aducând în prag de faliment companiile sale.

Sute de mii de dolari pentru a finanța politicieni

Potrivit autorităților kazahe, o parte din bani au fost cheltuiți de familia Stati pentru a „sponsoriza” politicieni din Kazahstan, Moldova, România, Kongo, Sudanul de Sud sau Irak (regiunea Kurdistan). 

Citiți și: 

Miliardarul Anatol Stati a găsit bani ca să îl angajeze pe Cavcaliuc

Sumele oscilează de la câteva zeci de mii de dolari la milioane de dolari. Dintre politicienii din Moldova aici figurează doar Iurie Leancă, care în anii 2001-2009 (cu o întrerupere de doi ani  2005-2007) a fost vicepreședinte al grupului Ascom.

Câți bani a primit familia Leancă

Astfel în document se menționează că, în perioada octombrie 2009  mai 2014, Stati i-a plătit lui Iurie Leancă circa 35.000 de dolari. Menționăm că, în septembrie 2009 – mai 2013, Iurie Leancă a exercitat funcția de Ministru al Afacerilor Externe, iar apoi din 30 mai 2013 și până în februarie 2015 a fost premier.

„Începând cu decembrie 2010, au fost efectuate câteva transferuri pe numele soției lui Iurie Leancă, Aida Leancă. În perioada 2010-2014, Stati și părțile au transferat aproximativ 359.000 de dolari, prin intermediul firmei Hayden (Hayden Intervest Ltd, fondată în 2005 în insulele Virgine Britanice, n.r.) pe trei conturi deținute de Aida Leancă la Rietumu Banka”, potrivit documentului.

În cererea depusă de statul kazah, scrie că o parte din transferuri erau motivate prin „cereri de ajutor financiar”, iar ulterior – ca plată pentru servicii sau achitare de salariu. Asta chiar dacă Aida Leancă nu lucra oficial nicăieri.

Veniturile nu au fost declarate 

De notat că în declarațiile de avere ale lui Iurie Leancă din perioada 2012-2015 nu apar aceste sume, dar apare un cont bancar deschis în septembrie 2013 pe numele Aidei Leancă în care inițial se aflau 22.500 de euro, doar că nu este menționată banca. 

În documentul depus la instanța din Suedia mai scrie că și feciorii lui Leancă, Marius și Tristan, ar fi beneficiat de ajutor financiar de la Stati, tot prin intermediul firmei offshore. Plățile pentru Tristan Leancă erau făcute direct la Universitatea Cambridge.

Deocamdată, nici avocații lui Anatol Stati și nici Iurie Leancă nu au comentat informațiile.

Bani pentru studiile feciorului

Amintim că o investigație realizată de Jurnal TV a scos la iveală că în anii 2011-2013 una dintre firmele lui Ilan Șor, implicate în furtul miliardului – Tomton Trade Corp, care avea conturi deschise în banca letonă ABLV a plătit 40.000 de dolari pentru studiile fiului său.

Ulterior, în vara anului 2019, în cadrul unei emisiuni la Jurnal TV, Leancă a recunoscut acest fapt, dar a susținut că un bun prieten pe nume Gicu s-a ocupat de acest lucru. 

„L-am sunat pe un bun amic de al meu, care mi-a fost coleg în compania unde activasem până atunci, și l-am rugat să se ocupe de problema respectivă până mă întorc eu acasă. La revenire, l-am întrebat: „Gicu, ai făcut?”. „Am făcut”. Am uitat de problema aceasta, am întors banii și atât”, a mai precizat Leancă.

Leancă a mai declarat că în 2016 a fost chemat la Procuratură să de-a explicații anume la acest subiect. 

Menționăm că în companiile lui Anatol Stati au lucrat mai mulți politicieni din Moldova: de la fostul premier Iurie Leancă, la fostul vicepremier, în prezent director la ANRE, Eugen Carpov și alții. 

Cine este Iurie Leancă

Diplomat format la Moscova, Iurie Leancă a lucrat pentru Ministerul Afacerilor Externe timp de 15 ani, din 1986 până în 2001, când a devenit vicepreședinte al grupului Ascom – compania lui Anatol Stati, unul dintre cei mai bogați moldoveni. 

În anul 2009, ajunge vicepremier în guvernul condus de președintele de atunci al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat – condamnat în 2016 la nouă ani de închisoare pentru fapte de corupție.

În anul 2015, Leancă a părăsit PLDM și și-a fondat propria formațiune politică – Partidul Popular European din Moldova, care în 2016 a devenit partener de guvernare cu Partidul Democrat în cadrul guvernului condus de Pavel Filip.

În perioada în care Iurie Leancă a ocupat fotoliul de premier al Republicii Moldova, Guvernul a concesionat unui offshore Aeroportul Internațional Chișinău și a pierdut pachetul majoritar de acțiuni la Banca de Economii a Moldovei, dar și s-a produs cea mai mare fraudă bancară din istoria Republicii Moldova.

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati