Transportatorii și soluțiile Ministerului Economiei la criza autorizațiilor de transport

shadow
Marţi, 12.11.2019 07:40   1081
Continuă protestele transportatorilor auto, care cer deblocarea transporturilor spre Federația Rusă și soluționarea deficitului artificial de autorizații de transport. Zeci de camioane au fost aliniate luni 11 noiembrie 2019, la intrarea în municipiul Bălți, pe traseul care duce spre Chișinău.

Mai mult! Ei au blocat pentru câteva minute și circulația pe acest traseu național și internațional și amenință cu blocarea drumurilor și punctelor de trecere a frontierei, în cazul în care autoritățile nu vor soluționa problema.

În replică, Ministerului Economiei și Infrastructurii vine cu anumite precizări la revendicările formulate de transportatori în cadrul unei întrevederi, pe 8 noiembrie, cu Secretarul de Stat responsabil de domeniul transporturilor, Andrei Ciornîi. 

1. Transparența în procesul de repartizare și eliberare a autorizațiilor de Transport Internațional de mărfuri.

ANTA eliberează autorizațiile în strictă conformitate cu prevederile Codului Transporturilor Rutiere. Procedura de eliberare se face la Ghișeul ANTA în mod electronic.

De asemenea, s-au întreprins un șir de măsuri pentru combaterea corupției: se promovează intens numărul anticorupție în rândul tuturor angajaților și a beneficiarilor de serviciile ANTA – 022-832-065, s-au organizat o serie de trening-uri în domeniul combaterii corupției și se preconizează ca în viitorul apropiat să se dezvolte un sistem eficient de eliberare și monitorizare a autorizațiilor pentru transportul rutier internațional. 

2. Transparență în procesul adoptării legislației în domeniul transportului internațional de mărfuri.

Toate proiectele de lege se publică pe particip.gov.md pentru consultări publice. 

3.

Advertisement

Modificarea Regulamentului privind eliberarea și utilizarea autorizațiilor de Transport rutier aprobat prin HG nr 257 din 28.04.2017 

Prevederile se regăsesc în Codul Transporturilor Rutiere, nr. 150 din 17.07.2014 

4. Formarea Ministerului de Transporturi și Infrastructura Drumurilor, care vor soluționa problemele urgente ale Transportatorilor

Nu ține de competența MEI 

5. Formarea grupului comun de lucru între MEI și reprezentanții transportatorilor autohtoni în procesul de modificare a legislației în vigoare și elaborării unor noi acte normative, în acest sens.

Ministerul Economiei și Infrastructurii pledează pentru transparentizarea procesului consultativ și este de acord cu crearea grupului de lucru pentru modificarea legislației în vigoare. Vom iniția în cel mai scurt timp crearea acestor grupuri de lucru pentru eficientizarea comunicării și soluționarea operativă a problemelor transportatorilor. 

6. Liberalizarea pieței spre țările CSI și UE

Ministerul Economiei și Infrastructurii are o misiune foarte importantă și un angajament ferm față de Acordul de Asociere prin instrumentul DCFTA. Cele mai mari efecte ale liberalizării comerțului cu UE s-au observat în cazul exportului de produse agroalimentare.

Pentru țara noastră, Uniunea Europeană este cea mai mare piață de desfacere, reprezentând aproximativ 70% din exporturile noastre. Deci, apropierea de UE a stimulat economia noastră, iar acest stimulent trebuie să motiveze și restul transportatorilor care folosesc doar o piață de desfacere.

La fel, avem o colaborare strânsă și cu țările CSI prin intermediul unui Acord privind Zona de Comerț Liber din cadrul CSI, unde transportatorii au toate pârghiile necesare să folosească oportunitățile și de pe piața Belorusă, Kazahstan sau Tadjikistan. 

7. Recalcularea taxelor de stat, impozitelor din motivul că transportul internațional de mărfuri este paralizat 50/50 (nu sunt autorizații) care sunt achitate anual. 

Această revendicare îi revine în competența Ministerului Finanțelor.

Unde au dispărut 3.500 de autorizații pentru Rusia

Mai adăugăm că potrivit reprezentantului comercial al Federației Ruse, în prezent, transportatorii moldoveni dispun încă de 3.500 de autorizații. Acest număr este suficient pentru a încheia anul fără probleme.

Problema este că aceste autorizații au ajuns la anumite persoane și companii, care apoi le revând, dar în situația actuală de conflict se tem să o facă, pentru a nu fi sancționați.

De cealaltă parte, Agenția Națională Transport Auto nu recunoaște repartizarea irațională a autorizațiilor. Autoritățile speră că se vor calma spiritele după ce vor fi acordate încă 500 de permise, care au fost acordate suplimentar de partea rusă, în urma negocierilor moldo-ruse.Oportunitati