Cum respectă deputații regulile circulației rutiere

shadow
Luni, 28.10.2019 19:27   3094
Un raport de audit al Curții de Conturi relevă că anual se înregistrează zeci de încălcări ale circulației rutiere comise de către deputați, dar care nu se finalizează cu întocmirea proceselor-verbale și aplicarea sancțiunilor de rigoare.

Potrivit Curții de Conturi, în anul 2017, în sistemul informațional automatizat "Registrul de Evidență a Contravențiilor” (SIA REC) au fost înregistrate 89 de rapoarte ale agenților constatatori, întocmite în privința deputaților din legislatura 2014 - 2018, care nu s-au finalizat cu întocmirea proceselor-verbale și aplicarea sancțiunilor de rigoare.

Același raport relevă că în 2018, numărul contravențiilor comise de de deputați s-a redus și nu au fost întocmite procese-verbale de contravenție în baza a 57 de rapoarte ale agenților constatatori emise pentru încălcarea regulilor circulației rutiere de către deputați.

Advertisement

În afară de deputații din Parlament și la alte instituții de stat se atestă o situație asemănătoare.

Astfel, în sistemele informaționale gestionate de Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost identificate mai multe rapoarte ale agenților constatatori, care au fost emise pentru încălcarea regulilor circulației rutiere cu autovehicule aparținând instituțiilor publice, dar care nu s-au finalizat cu întocmirea unor procese-verbale, urmare a neidentificării contravenienților.

De exemplu în anul 2017, în cazul Bazei Auto a Cancelariei de Stat au fost 31 de astfel de rapoarte, Secretariatului Parlamentului – 26 rapoarte, Procuraturii Generale – 14 rapoarte, CNA – 16 rapoarte, MAI – 17 rapoarte, Inspectoratului General al Poliției (IGP) – 52 rapoarte etc.

Potrivit Curții de Conturi în primul semestru al anului 2018, situația a rămas aproximativ aceeași. În consecință se constată lipsa de efort din partea MAI în vederea identificării contravenienților în procedurile cu implicarea autovehiculelor aflate în gestiunea instituțiilor de stat. 



Oportunitati