FMI a deblocat finanțarea și alocă Moldovei peste 46 milioane de dolari

shadow
Sâmbătă, 21.09.2019 08:21   2487
Pe 20 septembrie 2019, Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internațional (FMI) a finalizat cele de-a patra și a cincea evaluare în cadrul aranjamentelor Facilității de credit extins (ECF) și Fondului extins (FEP).

În urma acesteia Fondul a decis să pună la dispoziția autorităților Republicii Moldova circa 46,1 milioane de dolari (33,6 milioane de DST, drepturi speciale de tragere). Consiliul a aprobat, de asemenea, cererea Moldovei de extindere a aranjamentelor până pe 20 martie 2020 și refacerea accesului, pentru a permite finalizarea cu succes a programului.

Politici prudente și reforme structurale

„Autoritățile moldovene au luat măsuri corective decisive pentru a readuce programul susținut de fond și a-și atinge obiectivele privind asigurarea stabilității macroeconomice și avansarea reformelor. Mergând mai departe, este esențial ca autoritățile să ducă politici prudente și reforme structurale care vizează consolidarea sectorului financiar, menținerea durabilității fiscale și crearea de spațiu pentru cheltuielile sociale și de infrastructură", a declarat Mitsuhiro Furusawa, director general adjunct și președinte interimar al FMI.

Totodată el a declarat că s-au înregistrat progrese semnificative în agenda de reformă a sectorului financiar.

"Au fost finalizate măsuri importante pentru asigurarea transparenței și adecvării și probabilității acționarilor sistemului bancar intern. S-au înregistrat progrese în îmbunătățirea supravegherii, a cadrului de reglementare, a diminuării expunerilor legate de bănci și în consolidarea rețelelor financiare de siguranță. Înaintarea, ieșirea din administrația temporară a celei de a doua ca mărime bănci, abordarea riscurilor în creștere în sectorul financiar nebancar și îmbunătățirea cadrului AML / CFT vor fi critice, pe lângă realizarea unor progrese decisive în recuperarea activelor", a adăugat Mitsuhiro Furusawa.

Consolidarea administrării fiscale

În opinia oficialului FMI, bugetul modificat pentru anul 2019 "va contribui la atenuarea presiunilor fiscale imediate, iar punerea în aplicare puternică a măsurilor adoptate va fi esențială pentru asigurarea sustenabilității fiscale, asigurând în același timp spațiul fiscal necesar pentru proiectele prioritare".

Advertisement

"Noile inițiative trebuie estimate cu atenție. Sunt necesare eforturi continue pentru consolidarea administrării fiscale, raționalizării cheltuielilor fiscale și reducerea riscurilor din SOE și PPP. Consolidarea gestionării investițiilor publice ar contribui la îmbunătățirea eficienței investițiilor publice și la extinderea infrastructurii publice", susține Mitsuhiro Furusawa.

Cât despre politica monetară dusă de Banca Națională, aceasta în opinia șefului de la FMI, ar trebui să se concentreze în continuare pe menținerea stabilității prețurilor, în contextul unui regim flexibil de schimb.

"BNM ar trebui să își îmbunătățească în continuare cadrul și capacitatea operațională. Salvarea independenței BNM este esențială pentru capacitatea sa de a-și îndeplini mandatele de menținere a stabilității prețurilor și a sectorului financiar", mai afirmă oficialul.

În final el a susținut că pentru a debloca potențialul economic al Moldovei este nevoie de progrese în eliminarea blocajelor structurale. "Îmbunătățirea guvernanței și combaterea corupției, consolidarea intermedierii bancare, punerea în aplicare a unei tarife energetice transparente și previzibile și promovarea unui mediu favorabil afacerilor vor stimula potențialul de creștere și va crește veniturile", constată Mitsuhiro Furusawa.

Un an în urmă, pe 29 iunie 2018, Consiliul de directori executivi al FMI finaliza a treia evaluare a programului, ca urmare Republica Moldova a primit o tranșă în sumă de circa 33,8 milioane de dolari. Ulterior, finanțarea a fost suspendată, din cauza unor măsuri adoptate de guvernarea PDM, inclusiv măsuri precum amnistia fiscală.

De ce Moldova are nevoie de un Acord cu FMI

Demarat la sfârșitul anului 2016, Acordul reprezintă în continuare principala ancoră a guvernării (foste și actuale), atât în contextul angajamentelor de a consolida stabilitatea economică și financiară, cât și în ceea ce privește dialogul cu partenerii externi.

Potrivit unei analize Expert-Grup, până la finele anului trecut, acțiunile de reforme nu s-au abătut semnificativ de la programul agreat, fapt confirmat de aprecierile pozitive din cadrul misiunilor de evaluare și de debursările permanente.

"Astfel, reabilitarea sistemului bancar, stabilitatea finanțelor publice sau menținerea unui nivelul redus de creștere a prețurile sunt realizările cel mai des menționate. Cu toate acestea, o serie de restanțe s-au acumulat în același timp cu manifestarea unor noi riscuri", susțineau economiștii de la Expert-Grup.

De asemenea, obiectivele atinse încă nu sunt pe deplin ireversibile, fapt ce determină acumularea de noi riscuri, printre care diminuarea rolului sistemului bancar în finanțarea economiei, degradarea mediului concurențial sau instabilitatea sectorului energetic în condițiile în care transparența și guvernanța nu sunt pe deplin asigurate.

Experiența anilor 2012 - 2015 denotă că o situație fără un Acord cu FMI, corelată cu criză politică, este o combinație periculoasă pentru economia și securitatea țării, or perioada următoare nu se prezintă a fi diferită ținând cont de evoluțiile din țară.



Oportunitati