Ce se întâmplă la Air Moldova. Datoriile de peste un miliard de lei nu au fost achitate

shadow
Miercuri, 04.09.2019 06:20   10154
La aproape un an de la privatizarea companiei de stat Air Moldova, situația de acolo nu s-a schimbat esențial, susține Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru analiza modului de organizare și desfășurare a privatizării și concesionării proprietății publice (2013-2019).

Asta în timp ce înstrăinarea întreprinderii de stat în favoarea unei societăți cu răspundere limitată – 49% din care erau deținute de Blue Air din Romania – urma să salveze operatorul aerian național, și să-i dea un nou suflu de dezvoltare și un nou avânt investițional, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei.

Decizia de a privatiza Air Moldova a fost luată fără pregătire

Potrivit lui Munteanu, comisia a constatat o atitudine iresponsabilă a autorităților Republicii Moldova – Guvernul, MEI, Agenția Proprietății Publice – față de unul din cele mai valoroase active corporative ale sale (Air Moldova).

Citiți și:

Interese și controverse în privatizarea companiei Air Moldova

"Până la privatizare, Air Moldova a înregistrat datorii de 1,3 miliarde lei și capital propriu negativ de peste o sută de milioane lei. Datoriile respective au fost înregistrate pe fundalul creșterii numărului de pasageri transportați de la 529.000 în anul 2013 la 1,130 milioane în 2017, practic dublarea acestora și a creșterii cifrei de afaceri până la 3 miliarde lei în 2017", a declarat Munteanu.

Totodată el a spus că din anul 2014 nu a existat nici un raport de audit independent a situațiilor financiare a companiei, chiar dacă aceste servicii au fost contractate și achitate.

Potrivit lui Munteanu decizia de a privatiza Air Moldova în vara anului 2018 nu a fost precedată de măsuri de restructurare, ci invers, i s-au injectat ajutoare financiare.

"Calitatea evaluării a influențat prețul cu care Compania a fost expusă privatizării. În condițiile unei transparențe reduse și a unei perioade scurte de desfășurare a concursului, cu participarea unui singur ofertant, prețul stabilit de evaluator devine un element esențial pentru stabilirea prețului de vânzare a companiei. 

Modul de privatizare – prin concurs comercial – a fost ales cu abateri de la legislația în vigoare și este ilegal.

Advertisement

Perioada de colectare a ofertelor pentru concursul comercial, a constituit 39 de zile calendaristice, în schimbul perioadei de 9 luni de expunere la privatizare, recomandate de către evaluatori", a adăugat președintele Comisiei de anchetă.

El a menționat și faptul că promovarea ofertei de privatizare a Air Moldova s-a rezumat la publicarea unui Comunicat Informativ în Monitorul Oficial (27 iulie 2018), desfășurarea unei conferințe de presă de către vânzător și expedierea exclusivă a comunicatului Informativ către ambasadele Republicii Moldova de peste hotare.

"Acest fapt induce bănuieli rezonabile, că beneficiarul final al privatizării era cunoscut din timp", concluzionează Munteanu.

Datoriile de peste un miliard de lei nu au fost achitate

În aceste condiții unica ofertă a fost prezentată de o companie nou-formată, cu un capital de 500.000 lei, care își asuma achitarea datoriilor de 1.3 miliarde lei, dar fără garanții financiare.

"Guvernul Filip ab initio a conștientizat și a admis riscul de neonorare a obligațiilor contractuale de către cumpărător", susține Munteanu.

Potrivit lui, informațiile contabile transmise în adresa APP, arată că "până la 31 iulie 2019, suma datoriilor n-a suferit schimbări esențiale, iar noii proprietari nu au atras nici un leu din resurse proprii sau finanțări pe termen lung".

Aminitim că pe 8 octombrie 2018, Marius Puiu, director general al Blue Air (companie ce deține 49% din capitalul Civil Aviation Group SRL, firmă ce a cumpărat 100% din Air Moldova), a declarat că datoriile acesteia vor fi achitate în termen de 3-4 luni.

"Prin urmare, interesele statului au fost prejudiciate direct și substanțial de către APP, în calitatea sa de vânzător al Air Moldova, iar Guvernul și MEI nu au supravegheat nicicum acest proces, manifestând o neglijență continuă față de una din cele mai mari întreprinderi de stat", a afirmat Igor Munteanu.

Mai mult! Contractul de vânzare-cumpărare nu include termene fixe și clare de onorare a obligațiilor asumate de returnare a datoriilor comerciale. Or, asumarea unor obligații contractuale, fără prescrierea unei perioade de timp bine definite pentru executarea acestora, rămân a fi simple declarații fără efect juridic.

În opinia lui Munteanu activitatea Air Moldova a fost susținută "prin extinderea datoriilor față de întreprinderile grupului Șor – Avia invest, Airport Handling și compania de catering, care au crescut cu încă 170 de milioane lei..., iar la un an de la privatizare, compania se află în aceeași incertitudine economică ca și până la demararea acestui proces”. 

Audit la Air Moldova

Președintele comisiei Parlamentare de anchetă, Igor Munteanu, a conchis, că după un an de la privatizare, scopurile privatizării nu au fost atinse, și există necesitatea imperioasă a unui audit asupra îndeplinirii obligațiilor contractuale ca urmare a privatizării Întreprinderii de Stat Air Moldova.

Reprezentanții companiei nu au comentat declarațiile lui Igor Munteanu. Totodată pe pagina Web a companiei, ultimele rapoare financiare sunt pentru prima jumătate a anului 2016, adică de acum trei ani. Respectiv, nu se poate de aflat din surse deschise care este situația financiară actuală a companiei.



Oportunitati