Deprecierea leului a provocat cea mai mare scumpire a medicamentelor din ultimii ani

shadow
Vineri, 09.08.2019 09:20   4519
Deprecierea cu circa 5% a leului moldovenesc în raport cu dolarul american și moneda unică europeană a forțat Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) să aprobe revizuirea prețurilor la circa două mii de denumiri de medicamentele de pe piață

Altfel spus au fost majorate prețurile în lei la mai mult din jumătate din medicamentele înregistrate pe piața Republicii Moldova.

Astfel printr-un ordin emis pe 2 august 2019, de AMDM a fost aprobată lista a 1.945 de medicamente cu prețul de producător revizuit în urma deprecierii cu mai mult de 5% a monedei naționale în raport cu valuta prețului inclus în Catalogul național de prețuri (USD/EUR).

De exemplu comprimatele de citramon produse de Farmstandart-Leksredstva din Rusia vor costa 1,64 lei, cu 11 bani mai scump decât anterior, iar cele de Gripgo ale companiei Kusum Healthcare Pvt.Ltd din India - 4,10 lei, cu 20 de bani mai mult.

Advertisement

Prețul lor în dolari a rămas însă neschimbat.

S-au scumpit și cele mai de preț medicamente înregistrate pe piață. De exemplu preparatul Vylvio al companiei AbbVie Biopharmaceuticals GmbH, Elveția (PROD: AbbVie Deutschland GmbH & Co.KG, Germania) va costa 181.609.02 de lei, adică cu 11.689 lei mai scump, decât anterior.   

Ordinul intră în vigoare de la data emiterii, iar aceste modificări se mențin cu condiția că nu are loc modificăre a cursului oficial mediu de schimb valutar în decurs de cel puțin o lună de zile.

Prin același ordin au fost înregistrate și prețurilor de producător la o serie de alte medicamente, dar o listă a medicamentelor generice cu prețuri reevaluate în urma aprobării prețurilor medicamentelor originale.

Menționăm că în prima jumătate a acestui an prețurile la medicamente au înregistrat o reducere cu 0,8%.Oportunitati