Cele 70 de hectare destinate Arenei Chișinău au fost ipotecate pentru 43 de milioane de euro

shadow
Luni, 22.07.2019 07:52   6283
Terenul pe care este construită Arena Chișinău este în proprietatea statului și nu a fost privatizat, a declarat în cadrul unei emisiuni la Prime TV, deputatul PDM Andrian Candu.

"Vreau să aduc la cunoștință cetățenilor că și Arena și terenul... că e 10 hectare, că e 70 de hectare, a rămas proprietatea statului... Le cer actualilor guvernanți să ducă proiectul până la capăt și nu doar să-l construiască, dar și să-l administreze în așa fel ca cetățenii Republicii Moldova și locuitorii orașului Chișinău să se bucure de tot ceea ce înseamnă această infrastructură", a afirmat fostul speaker al Parlamentului.

Totodată Andrian Candu susține că acest proiect, care urmează a fi dat în exploatare peste trei luni, ar fi gata în proporție de 80%.

Terenul a fost ipotecat pentru 43 de milioane de euro

Datele cadastrale arată însă puțin altfel. Astfel terenul de circa 70 de hectare din apropiere de Stăuceni a fost divizat în două loturi: unul de 10 hectare și altul de peste 59 de hectare. Ambele au fost transmise în august 2018 în capitalul SRL Arena Națională, fondator al căreia este Ministerul Educației.

Citiți și:

Cât va costa Arena Chișinău și cine va implementa proiectul

În noiembrie 2018, ambele terenuri au fost ipotecate pentru suma de 43 milioane de euro, iar beneficiarul este Sam Investment Company SRL, parte a grupului turcesc Summa cu care în august 2018 a fost semnat contractul de Parteneriat Public Privat pentru construcția Arenei.

Advertisement

Altfel spus terenurile rămân ale statului, dar dacă se rupe contractul, apoi pot fi preluate de turci în contul datoriei. 

Mai adăugăm că săptămâna trecută Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a decis că o comisie specială va verifica implementarea proiectul de construcție a Arenei Chișinău. 

„Este comisie de anchetă separată, care va verifica în ce condiții a fost organizat concursul, de către cine și va depista implicarea tuturor, inclusiv a conducerii anterioare a Parlamentului și a Guvernului. Din punct de vedere al raționamentelor și al intereselor naționale sunt foarte multe întrebări. Sunt multe decizii suspecte și netransparență”, a declarat șefului statului, Igor Dodon după ședința CSS.

Potrivit lui Igor Dodon, statul a acordat pentru construcția Arenei Chișinău circa 70 de hectare de teren. În plus, din buget au fost alocate 200 de milioane de lei. „S-au dat indicații să securizăm activele și investițiile statului, adică să nu fie înstrăinate aceste 70 hectare teren la firme terțe”, a precizat Dodon.

Totodată, Ministerul Economiei și Infrastructurii urmează să propună soluții privind posibilitatea continuării construcției Arenei Chișinău.

Arena Națională SRL are un capital social de 619,3 milioane lei, iar unicul fondator/asociat este Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), cu cota de 100% din totalul aportului introdus în capitalul social. Cele 621,2 milioane de lei, sunt valoarea terenului cu suprafața de 69,2224 hectare și 202,1 milioane lei - aport în numerar.

Citiți și:

Costul Arenei Chișinău crește cu 1,53 milioane de euro

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei mold-street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.Oportunitati