Uniunea Europeană a reluat sprijinul bugetar pentru Republica Moldova

shadow
Luni, 15.07.2019 18:56   1491
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova anunță despre faptul în cadrul ședinței Consiliului Afacerilor Externe al UE s-a decis reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova.

„Mă bucur să anunț astăzi reluarea sprijinului bugetar pentru Republica Moldova. 14,54 milioane de euro sunt așteptate în zilele următoare. Deblocarea asistenței financiare este un semn clar al sprijinului din partea Uniunii Europene pentru Republica Moldova și cetățenii săi, de apreciere a măsurilor deja întreprinse și de încurajare a reformelor”, a declarat Comisarul european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn, după ședința Consiliului Afacerilor Externe al UE.

După finalizarea ședinței Consiliului Afacerilor Externe al UE, a avut loc și o sesiune a căreia a participat și ministrul afacerilor externe și integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Amintim că în noiembrie 2018, Uniunea Europeană a decis reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Moldova. Cu toate acestea fost guvernare a planificat obținerea în acest an a unei importante asistențe externe, inclusiv de la UE. 

Ce asistență externă este planificată pentru acest an

La începutul lunii iunie, Comisarul UE Johannes Hahn avertiza autoritățile de atunci că Moldova riscă să rămână și în 2019 fără asistența UE în cazul alegerilor generale anticipate.

Advertisement

Conform datelor Ministerului Finanțelor, în 2018 Guvernul Republicii Moldova a primit o asistență externă de 320 milioane de dolari, cu circa 275 milioane de dolari mai puțin, decât a așteptat.

Grafică Mold-Street.com în baza informațiilor Ministerului Finanțelor.

Şi în 2019 Guvernul a planificat obținerea unui suport financiar extern major – circa 490 milioane de dolari – care însă este cu aproape 100 de milioane de dolari mai mic decât s-a planificat în 2018 (596,4 milioane de dolari).

Cea mai mare parte a asistenței financiare o constituie împrumururile, iar circa 113 milioane de dolari ar urma să vină sub formă de grant. Totodată circa 214 milioane de dolari sunt suport bugetar, iar restul pentru proiecte investiționale. Cele mai mari sume ar urma să vină de la Comsia Europeană.  

Anterior Ministerul Finanțelor susținea că dependenta Republicii Moldova de finanțarea externă nu mai este totală, dar menționa că ea este importantă și uneori necesară pentru o economie, ca cea țării noastre.

Impactul suportului UE acordat cetățenilor Republicii Moldova

În ultimii ani, UE a susținut numeroase reforme la nivel național și a oferit Republicii Moldova o sumă substanțială de asistență financiară, care a adus cetățenilor moldoveni următoarele rezultate:
• Sprijin financiar pentru 5.000 de întreprinderi, a sprijinit 56.000 de locuri de muncă în întreprinderile mici și mijlocii și a creat 1.735 noi locuri de muncă.
• Aproape 150 de grădinițe, școli și centre comunitare din întreaga țară au beneficiat de un program UE care le oferă o sursă de energie eficientă.
• Noua infrastructură de alimentare cu apă potabilă a fost construită cu sprijinul UE din întreaga țară. Acum, mai mult de 15.000 de persoane sunt asigurate cu apă potabilă sigură și suficientă.
• UE contribuie, de asemenea, la construirea drumurilor în întreaga țară, inclusiv în by-passul Ungheni finanțat de UE.
• În anii 2015-2017, peste 900 de studenți și cadre didactice din Republica Moldova și-au facut studiile și au predat în UE grație programului Erasmus + al UE.



Oportunitati