UPDATE Termoelectrica și CET-Nord au solicitat ajustarea tarifelor la energie

shadow
Miercuri, 10.07.2019 09:42   2170
Cel mai mare producător de energie electrică și termică din Republica Moldova, compania Termoelectrica a prezentat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) calculele privind tarifele la energie electrică și termică, din care ar rezulta o potențială majorare cu circa 16% a tarifului de producere a energiei electrice și o diminuare cu 1,7% a celui de producere a energiei termice.

UPDATE 10.35 Administrația Termoelectrica a venit cu o precizare, potrivit căreia întreprinderea a solicitat de fapt menținerea actualelor tarife la energia electrică și termică, chiar dacă în calculele prezentate costul mediu de producere a energiei termice ar urma să scadă de la actualul nivel de 584,3 lei, la 574,28 lei pentru o gigacalorie, în timp ce prețul energiei electrice să crească de la 137,91 bani/kWh la 159,78 bani/kWh.

Menționăm că în cererea depusă la ANRE există o specificare în acest sens, dar ea este plasată imediat după argumentarea costurilor la energia termică și rezulta că se referă doar la acestea.

De ce solicitările au fost depus după alegerea guvernului Maia Sandu

Coincidență sau nu dar compania a depus cererea de majorare în urma unei solicitări adresate de conducerea ANRE pe 11 iunie 2019, adică la doar trei zile de la alegerea noului Guvern condus de Maia Sandu.

Citiți și:

Un șef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13%

Galina Sanduță, ofițer de presă a ANRE spune că potrivit legislației în vigoare companiile din domeniu trebuiau să depună cereri de ajustarea a tarifelor până pe 1 mai.

Advertisement

"În condițiile în care ele nu au depus astfel de solicitări, ANRE a decis să le ceară calculele necesare", a precizat Galina Sanduța.

Termoelectrica își argumentează cererea de ajustare a tarifelor prin creșterea tarifelor la gazele naturale, evoluțiile ratei de schimb a dolarului, mărimea plății regulatorii aferente activității reglementate, cheltuielile ce țin de crearea fondului de rulment, profitul reglementat determinat etc.

Termoelectrica solicită includerea tuturor devierilor financiare din trecut

În același timp Termoelectrica precizează că în cazul tarifelor la energia termică "în calculele anexate nu sunt incluse pe deplin devierile financiare pentru anii precedenți". 

"Conform Metodologiilor tarifare de către Agenție urmează a fi luate în considerație total devieriie financiare (DVj) generate în perioadele precedente la calcularea noilor tarife. Totodată, în cazul necesității modificării și aprobării tarifelor de către ANRE, Termoelectrica SA solicită includerea tuturor devierilor financiare pentru perioadele precedente cu determinarea finală în comun, cu reeșalonarea și realocarea valorii acestora", scrie în cererea producătorului și furnizorului de energie termică.

În consecință Termoelectrica solicită pentru 2019, "menținerea tarifelor în vigoare pentru a diminua impactul major asupra capacității de plată a consumatorilor". Altfel spus tarifele la căldură în Chișinău ar putea rămâne neschimbate. La fel și în cazul tarifelor la energia electrică pentru toți consumatorii.

De notat că Termoelectrica asigură circa 20% din necesitățile Republicii Moldova cu energie electrică, iar o eventuală majorare cu aproape 15,6% a prețului de producere, va afecta și tariful final al curentului pentru consumatori.

La Bălți prețul energiei termice va rămâne același 

O cerere de ajustare a tarifelor și costurilor de producere și furnizarea a energiei electrice și termice a fost depusă la ANRE și de CET-Nord din Bălți.

Astfel tariful mediu anual pentru energia electrică livrata solicitat de CET-Nord constituie 174 bani/kWh (fără TVA) în creștere cu 2,35% (4 bani) față de cel actual, iar pentru energia termică livrată consumatorilor - 1.220 lei/Gcal (fără TVA), în scădere cu un leu, față de cel actual.Oportunitati