UPDATE Termoelectrica şi CET-Nord au solicitat ajustarea tarifelor la energie

shadow
Miercuri, 10.07.2019 09:42   1118
Cel mai mare producător de energie electrică şi termică din Republica Moldova, compania Termoelectrica a prezentat Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) calculele privind tarifele la energie electrică şi termică, din care ar rezulta o potenţială majorare cu circa 16% a tarifului de producere a energiei electrice şi o diminuare cu 1,7% a celui de producere a energiei termice.

UPDATE 10.35 Administraţia Termoelectrica a venit cu o precizare, potrivit căreia întreprinderea a solicitat de fapt menţinerea actualelor tarife la energia electrică şi termică, chiar dacă în calculele prezentate costul mediu de producere a energiei termice ar urma să scadă de la actualul nivel de 584,3 lei, la 574,28 lei pentru o gigacalorie, în timp ce preţul energiei electrice să crească de la 137,91 bani/kWh la 159,78 bani/kWh.

Menţionăm că în cererea depusă la ANRE există o specificare în acest sens, dar ea este plasată imediat după argumentarea costurilor la energia termică şi rezulta că se referă doar la acestea.

De ce solicitările au fost depus după alegerea guvernului Maia Sandu

Coincidenţă sau nu dar compania a depus cererea de majorare în urma unei solicitări adresate de conducerea ANRE pe 11 iunie 2019, adică la doar trei zile de la alegerea noului Guvern condus de Maia Sandu.

Citiţi şi:

Un şef de la ANRE manipulează? Fenosa nu a solicitat o majorare a tarifelor la energie cu 13%

Galina Sanduţă, ofiţer de presă a ANRE spune că potrivit legislaţiei în vigoare companiile din domeniu trebuiau să depună cereri de ajustarea a tarifelor până pe 1 mai.

Advertisement

"În condiţiile în care ele nu au depus astfel de solicitări, ANRE a decis să le ceară calculele necesare", a precizat Galina Sanduţa.

Termoelectrica îşi argumentează cererea de ajustare a tarifelor prin creşterea tarifelor la gazele naturale, evoluţiile ratei de schimb a dolarului, mărimea plăţii regulatorii aferente activităţii reglementate, cheltuielile ce ţin de crearea fondului de rulment, profitul reglementat determinat etc.

Termoelectrica solicită includerea tuturor devierilor financiare din trecut

În acelaşi timp Termoelectrica precizează că în cazul tarifelor la energia termică "în calculele anexate nu sunt incluse pe deplin devierile financiare pentru anii precedenţi". 

"Conform Metodologiilor tarifare de către Agenţie urmează a fi luate în consideraţie total devieriie financiare (DVj) generate în perioadele precedente la calcularea noilor tarife. Totodată, în cazul necesităţii modificării şi aprobării tarifelor de către ANRE, Termoelectrica SA solicită includerea tuturor devierilor financiare pentru perioadele precedente cu determinarea finală în comun, cu reeşalonarea şi realocarea valorii acestora", scrie în cererea producătorului şi furnizorului de energie termică.

În consecinţă Termoelectrica solicită pentru 2019, "menţinerea tarifelor în vigoare pentru a diminua impactul major asupra capacităţii de plată a consumatorilor". Altfel spus tarifele la căldură în Chişinău ar putea rămâne neschimbate. La fel şi în cazul tarifelor la energia electrică pentru toţi consumatorii.

De notat că Termoelectrica asigură circa 20% din necesităţile Republicii Moldova cu energie electrică, iar o eventuală majorare cu aproape 15,6% a preţului de producere, va afecta şi tariful final al curentului pentru consumatori.

La Bălţi preţul energiei termice va rămâne acelaşi 

O cerere de ajustare a tarifelor şi costurilor de producere şi furnizarea a energiei electrice şi termice a fost depusă la ANRE şi de CET-Nord din Bălţi.

Astfel tariful mediu anual pentru energia electrică livrata solicitat de CET-Nord constituie 174 bani/kWh (fără TVA) în creştere cu 2,35% (4 bani) faţă de cel actual, iar pentru energia termică livrată consumatorilor - 1.220 lei/Gcal (fără TVA), în scădere cu un leu, faţă de cel actual.Oportunitati