Avertismentul lui Hahn. În cazul unor alegeri anticipate Moldova poate rămâne fără asistența externă

shadow
Luni, 03.06.2019 16:55   1263
Comisarul Uniunii Europene pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn a avertizat că alegerile generale anticipate ar putea avea „consecințe financiare serioase” pentru Republica Moldova.

Potrivit lui aceasta ar putea duce la suspendarea de către Fondul Monetar Internațional a programului de asistență financiară pentru Republica Moldova, ceea ce ar duce și la suspendarea programului de sprijin financiar al Uniunii Europene.

O problemă foarte mare

„Eu sper că toată lumea este conștientă de responsabilitatea pe care o are. Din motiv că, în cazul în care se vor produce alegeri anticipate, există riscul ca Fondul Monetar Internațional să decidă să suspende programul de asistență financiară pentru Republica Moldova. Acest lucru va avea consecințe și asupra asistenței financiare pe care, noi, UE, o oferim Republicii Moldova, în cazul în care FMI cu adevărat decide să-și suspende programul de asistență... De fapt, după toate discuțiile pe care le-am purtat astăzi cu liderii, consider că nu este o problemă foarte mare, într-adevăr să fie atins un numitor comun, în care va exista cu adevărat voință politică, curaj și responsabilitate din partea tuturor”, a spus Hahn.

Citiți și:

Cât de realist este riscul rămânerii fără finanțare externă și bani pentru salarii și pensii

Declarația a fost făcută pe Aeroportul Chișinău, după ce Comisarul Uniunii Europene a avut întrevederi cu liderii blocului ACUM, PSRM, PDM, dar și cu premierul Pavel Filip și șeful statului Igor Dodon.

Advertisement

Totodată, Johannes Hahn a precizat că Uniunea Europeană își dorește ca în Republica Moldova să existe un Guvern și o majoritate solidă în Parlament.

UE este interesată într-un guvern stabil

„UE nu impune nimic și nu forțează nimic. Suntem interesați să existe un Guvern stabil, la fel ca și o majoritate solidă în Parlament, astfel încât politicienii să poată conlucra împreună pentru a îmbunătăți standardele în Republica Moldova”, a subliniat Johannes Hahn.

Oficialul european s-a arătat surprins că deocamdată nu au fost purtate niciun fel de discuții, negocieri, cel puțin oficial între cele trei formațiuni pentru formarea unui guvern. 

„Acest lucru este surprinzător într-o țară pluralistă, unde niciun partid nu poate miza să aibă o majoritate. Pentru democratie este ceva firesc să existe format de guvern de coaliție și fiecare partid trebuie să cedeze ceva din ceea ce a promis în campania electorală”, a spus Hahn.

Potrivit lui, niciunul din aceste trei partide sau blocuri (ACUM, PSRM și PDM) nu trebuie să fie exclus de la negocieri și discuții.

„Dvs. cunoașteți că UE într-adevăr are o viziune specifică cu privire la Partidul ȘOR, dar din câte am înțeles acest partid acum a fost exclus din negocieri și din discuții", a mai spus oficialul.

Totodată, Johannes Hahn a precizat că Uniunea Europeană își dorește ca în Republica Moldova să existe un Guvern și o majoritate solidă în Parlament, iar Executivul trebuie să rămână angajat în continuare față de democrație, statul de drept, supremația legii, drepturile omului, libertatea mass-media, pluralismul de opinie.

În afară de aceasta, fiecare Guvern trebuie să rămână angajat în continuare față de angajamentele-cheie pe care le are Moldova în cadrul Acordului cu UE.

Vizita lui Johannes Hahn coincide cu cea a vicepremierul rus Dmitri Kozak și a înaltului funcționar de la Departamentul de Stat american, Bradly A. Freden.Oportunitati