Gaura neagră a importurilor de țigări prin regiunea transnistreană se extinde

shadow
Marţi, 14.05.2019 05:49   6516
În anul 2018 importurile de țigări în regiunea separatistă au ajuns la circa 2,5 miliarde bucăți, de cinci ori mai mult decât ar fi în stare să consume populația de acolo, potrivit unor date neoficiale.

Creșterea atât de semnificativă a importurilor de țigări se datorează în special activității magazinelor duty-free în regiune, prin care se fac operațiunile și activitatea cărora a fost legalizată și de către autoritățile de la Chișinău. 

E vorba în special de compania Altai, înregistrată la Camenca, dar care a primit încă la finele anului 2015, de la Agenția Servicii Publice (alterior Camera de licențiere) licență pentru activitatea magazinelor duty-free (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free.

Citiți și:

Schemă de contrabandă cu țigări realizată cu ajutorul Guvernului Moldovei

În ultimii trei ani licența firmei a fost de șase ori prelungită de autorități și ea își continuă activitatea. Cine stă în spatele firmei nu se știe. 

Potrivit unor surse de pe piață, cea mai mare parte din țigările importate nici nu ajunge în regiunea separatistă, pe aici trecând doar documentele, cu plata unor taxe oficiale și neoficiale. Ţigările respective, importate în special din Belarus, China sau Emiratele Arabe Unite, iau calea statelor UE.

Advertisement

În ultimul timp însă o parte importantă ajunge și în Republica Moldova, grație creșterii semnificative a prețurilor pe piața locală, ca urmare a politicilor duse de autorități. Or în prezent s-a ajuns la situația când prețurile minime din Moldova la țigări sunt cu 30-50% mai mari decât în regiunea separatistă, Ucraina sau Belarus.

Echipele mobile ale Serviciului Vamal depistează tot mai frecvent loturi de mii de țigarete, introduse în țară prin regiunea transnistreană, cu ocolirea posturilor vamale interne de control.

De exemplu doar în urma unui control efectuat la un chioșc din Piața Centrală din Chișinău au fost ridicate 21.220 de țigarete, fără timbre de acciz. Conform inscripțiilor de pe ambalaje, acestea ar proveni din Republica Belarus.

Importul ilicit de țigări lovește în veniturile bugetului de stat. Astfel în pofida majorării semnificative a taxelor și accizelor la produsele din tutun, veniturile sunt în scădere.

Amintim că o serie de modificări la Codul Vamal și alte acte legislative, asumate de Guvernul Gaburici în aprilie 2015 au dus la legalizarea magazinelor duty free în regiunea transnistreană și au favorizat crearea unei scheme de contrabandă cu țigări prin regiunea separatistă.

"Autoritățile responsabile au primit mai multe solicitări din partea unor agenți economici din Transnistria ca activitățile de comerț de  tip duty-free în punctele nationale de trecere a frontierei de stat cu Ucraina pe teritoriul temporar necontrolat de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, să fie licențiate. Mecanismul propus este unul special dar pe deplin securizat și controlat de autoritățile publice din Moldova”, argumenta vicepremierul de atunci Victor Osipov, necesitatea unor astfel de modificări.Oportunitati