Avertisment dur de la Fondul Monetar Internațional pentru Republica Moldova

shadow
Joi, 25.04.2019 16:41   3676
Volodymyr Tulin, Reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internațional (FMI) în Moldova susține într-o declarație că e nevoie de evitat orice inițiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranță existente, care asigură funcționalitatea băncii centrale, dar și a stabilității prețurilor.

Potrivit lui Tulin, FMI a acordat întotdeauna o importanță deosebită aspectului ce ține de independența instituțională a băncilor centrale și independența lor în promovarea politicilor.

"Un cadru robust și competent de guvernanță a băncii centrale și o poziție financiară puternică în bilanțul contabil constituie o garanție a stabilității prețurilor și stabilității sectorului financiar-bancar, factori fundamentali pentru o dezvoltare economică durabilă.

Reforma cadrului legislativ realizată după criza bancară din anul 2014 a fost susținută de FMI și a dus la consolidarea cadrului de guvernanță a Băncii Naționale a Moldovei (BNM) și la fortificarea autonomiei sale. Actualmente, cadrul de guvernanță se bazează pe mecanisme adecvate, dacă ne referim la procedurile de revocare a conducerii BNM.

Ce ține de convertirea creditelor de urgență, acordate băncilor cu probleme în anii 2014-2015, în hârtii de valoare de stat, aceasta este absolut necesară în vederea asigurării viabilității bilanțului contabil al BNM și, prin urmare, a capacității Băncii Naționale de a realiza mandatul de menținere a stabilității prețurilor și a stabilității financiare.

Advertisement

În continuare, este esențial de protejat rezultatele obținute cu mult efort și de evitat orice inițiative care ar duce la degradarea mecanismelor de siguranță existente, care asigură funcționalitatea băncii centrale. FMI va monitoriza îndeaproape evoluțiile din acest domeniu", se spune în declarația lui Volodymyr Tulin.

Din text rezultă că FMI este îngrijorată de o serie de proiecte populiste, în special fiind vorba de inițiativa socialiștilor de anulare "a Legii care pune pe umerii cetățenilor țării responsabilitatea pentru recuperarea miliardului furat".

Menționăm că în anul 2019 expiră Acordul cu FMI de susținere și monitorizare a reformelor economice și financiare, iar autoritățile de la Chișinău mai speră să obțină și ultima tranșă din acest credit.

Demarat la sfârșitul anului 2016, Acordul reprezintă în continuare principala ancoră a guvernării, atât în contextul angajamentelor de a consolida stabilitatea economică și financiară, cât și în ceea ce privește dialogul cu partenerii externi.

Citiți și:

De la alegerile parlamentare la Acordul cu FMI: Top 5 provocări economice pentru anul 2019Oportunitati