BNM ar putea completa lista paradisurilor fiscale cu alte 16 state: de la Ghana, la Maldive

shadow
Vineri, 19.04.2019 08:50   816
Banca Națională a Moldovei (BNM) intenționează să completeze cu încă 16 state sau regiuni, lista jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență

Potrivit BNM, la baza unei astfel de iniţiative stă o analiză pe baza datelor din lista FATF (Grupul de Acțiune Financiară pentru controlul spălării de bani, organizație interguvernmentală fondată în 1989 din inițiativa statelor din G7 cu scopul de a combate spălarea de bani și finanțarea terorismului).

Citiţi şi:

Topul paradisurilor fiscale: Elveția, Statele Unite și insulele Cayman

Lista FTAF conţine jurisdicțiile cu risc înalt și alte jurisdicții monitorizate, precum și jurisdicțiile care au deficiențe în strategiile aferente combaterii spălării banilor/ finanțării terorismului. 

La aceasta se adaugă lista Uniunii Europene a țărilor off-shore necooperante (lista țărilor aflate sub monitorizare) şi lista OECD privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale.

Advertisement

În plus BNM face trimitere şi la Ordinul nr. 15 din 08.06.2018 al Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor „Cu privire la aprobarea Ghidului privind identificarea și raportarea activităților sau tranzacțiilor suspecte de spălare a banilor”.

Potrivit proiectului BNM lista celor circa 70 de jurisdicții ce nu implementează standarde internaționale de transparență se completează cu următoarele țări: Botswana, Cabo Verde; Regatul Cambodgiei, Curacao, Republica Ghana, Insulele Fiji, Insulele Labuan, Maldive, Sultanatul Oman, Samoa Americană, Regatul Maroc, Republica Populară Mongolia, Palau, Regatul Thailandei, Republica Tunisiană, Trinidad și Tobago.

De notat că în actuala listă figurează state precum Emiratele Arabe Unite, Gibraltar, Hong Kong, Malta sau Samoa, fapt ce nu împiedică Guvernul să ofere companiilor din aceste zone diverse facilităţi şi contracte. Ba chiar însăşi liderul democrat, deputatul Vladimir Plahotniuc deţine acolo afaceri profitabile.

De notat că potrivit unui indice publicat de Tax Justice Network (TJN), Elveția și Statele Unite sunt cei mai mari promotori ai secretului financiar.  Indicele clasifică țările pe baza nivelului de secret și a procentului de servicii financiare furnizate nerezidenților.

Citiţi şi:

Averea de milioane și noile afaceri ale lui Vlad Plahotniuc Oportunitati