BERD se retrage din capitalul unei bănci din Moldova

shadow
Marţi, 02.04.2019 13:18   4873
Consiliul de administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a dat un aviz prin coordonare pentru tranzacția specială de vânzare-cumpărare a 884.151 valori mobiliare emise de Mobiasbancă.

Avizul a fost emis ca urmare a examinării cererilor și documentelor atașate depuse de grupul francez Societe Generale SA și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Citiți și:

De ce gigantul bancar francez SocGen se retrage din Republica Moldova

Pachetul de 884.151 de acțiuni aparține BERD și reprezintă o cotă de 8,84% din capitalul Mobiasbancă.

De ce se retrage BERD

Altfel spus și BERD își vinde cota sa de la Mobiasbancă, care ar urma să aibă loc prin tranzacție directă și respectiv se retrage din capitalul acestei instituții financiare.

Decizia BERD nu reprezintă o surpriză în condițiile în care cota sa era una minoritară și în plus mai este prezentă direct sau indirect în capitalul a două din cele trei mari bănci din țară: Moldova Agroindbank și Victoriabank.

Advertisement

Menționăm că două luni în urmă gigantul francez Societe Generale a anunțat că se retrage din Republica Moldova și vinde pachetul de 87,85% (67,85% direct, iar 20% prin BRD din România) de acțiuni de la Mobiasbancă.

Cine cumpără

Cumpărătorul este OTP Bank plc, cea mai mare bancă din Ungaria. SocGen nu a dezvăluit valoarea tranzacției, deși a declarat că vânzarea va avea un efect negativ de 28 milioane de euro asupra câștigurilor sale din al patrulea trimestru. 

Unele estimări arată că valoarea tranzacției este între 45 și 50 milioane de euro. În ultimii ani, banca franceză a acceptat deja să vândă subsidiarele din Croația, Albania, Bulgaria și Serbia către OTP, care își extinde astfel prezența în Europa de Est și, prin urmare, a obținut un profit de un miliard de euro pentru prima dată în 2017.

De notat că cel mai mare acționar la OTP Bank, cu o cotă de 8,57% (8,85% drepturi de vot), este compania petrolieră MOL din Ungaria (la care statul deține 25,2%), una dintre cele mai mari din regiune.

Al doilea acționar ca mărime al OTP este firma Kafijat Ltd cu 7,79% (7,86% drepturi de vot), controlată de miliardarul rus Megdet Rahimkulov. Acesta în epoca sovietică și apoi în anii 90 ai secolului XX a fost șeful filialei Gazprom din Ungaria, de unde și provine o mare parte din averea sa de circa  1,8 miliarde de dolari.

Un an în urmă Rahimkulov a fost inclus de către Trezoreria Statelor Unite într-o listă oficială de oligarhi ruși considerați de autoritățile de la Washington ca fiind apropiați ai puterii de la Kremlin și ai președintelui Vladimir Putin.

Rahimkulov deține și acțiuni la compania MOL, prin intermediul Kafijat Ltd, respectiv cota sa reală la OTP ar putea fi mai mare.

Citiți și:

Un miliardar rus, fost șef la Gazprom, este al doilea cel mai mare acționar la OTP Bank



Oportunitati