Cum nevoia de a supraviețui a determinat agricultorii din Israel să inoveze [SONDAJ]

shadow
Luni, 14.01.2019 08:15   2943
Israelul este departe de a fi un rai pentru agricultură – clima aridă, solurile lipsite de cernoziom, dar și vecinii ostili oferă puține șanse fermierilor fără experiență, și fac țara neatractivă pentru investitorii care nu sunt familiarizați cu starea lucrurilor în acest sector.

Însă nevoia de a supraviețui a împins agricultorii să inoveze. În prezent agricultura în Statul Israel este ”înarmată” practic cu toate tehnologiile existente în domeniu, inclusiv pesticide eficiente, mijloace de protecție avansată și irigarea intensivă. În anii recenți antreprenorii locali au creat un sistem eficient de monitorizare și alertă pentru a lupta cu bolile și dăunătorii, scrie publicația Economist.com

Larve văzute din cosmos

Unul dintre start-up-urile agritech, Taranis, care a fost fondat acum 4 ani, utilizează imagini cu rezoluție înaltă obținute cu ajutorul dronelor, aviației și chiar sateliților de pe orbită – toate conectate la computerele fermierilor – pentru a depista în direct insectele dăunătoare, a identifica bolile plantelor și deficiențele nutritive, a constata starea solului sau a culturilor. În noiembrie 2018 firma a primit de la investitori 20 de milioane de dolari SUA pentru dezvoltarea sistemelor de diagnosticare timpurie în câmpuri. 

Fermierii literalmente văd larvele cu ajutorul aparatelor din cosmos. 

În prezent în Israel operează peste 500 de întreprinderi agritech, de două ori mai multe decât în sectorul de IT și securitate online. Numai în anul 2017 acestea au atras investiții în valoare de 171 milioane USD. Circa 30% dintre ele au fost fondate în ultimii cinci ani. Numărul companiilor agritech în Israel este mai mare decât în țările mari agricole, de exemplu Australia sau Brazilia, și doar Statele Unite ale Americii pot concura cu statul evreiesc la acest capitol, potrivit sursei citate. 

Citiți și:

Viitorul agriculturii este în orașe?

De la poveste de succes până la harakiri - lecțiile unui stat eșuat

Nevoia, cel mai bun consilier în chestiuni de creativitate

Miracolul agricol israelian a atras atenția autorităților chineze, indiene și ale unor țări africane, care au vizitat țara pentru schimbul de experiență.

Advertisement

Numărul de”parcuri agricole” în China care utilizează tehnologiile israeliene, de exemplu, a crescut dramatic în ultimul timp și cererea pentru ele este în creștere și în alte regiuni ale lumii. 

Datorită faptului că Statul Israel întreține relații comerciale limitate cu vecinii, cererea pentru produse agroalimentare a fost satisfăcută în fond de către așa-numitele ”kibbutzim” sau comunități agricole. Astăzi mai mult de jumătate din întreprinderile agritech în această țară sunt administrate de către persoane care au activat anterior în astfel de comunități. 

Condițiile de existență i-au determinat să devină creativi în abordare. Partea de sud a țării beneficiază într-un an de un volum de precipitații mai mic decât cade în Anglia într-o singură zi. Problema legată de deficitul de apă a dat naștere companiei Netafim, un producător de clasă mondială a sistemelor de irigare prin picurare, care în prezent valorează circa 1,9 miliarde de dolari SUA. 

Companiile tehno-agricole mai noi s-au aventurat în așa domenii ca biologia plantelor și inteligența artificială. Printre ele se numără Sufresca, care a elaborat ambalaje comestibile pentru produse proaspete, fapt ce majorează termenul de valabilitate pe raft; Beewise, care utilizează programe de inteligență artificială pentru întreținerea automatizată a stupilor de albine; Armenta, care dezvoltă tratamente pentru vacile mulgătoare bolnave. 

Alte firme sunt implicate în creșterea culturilor farmaceutice și obținerea proteinelor alternative. 

Producerea în masă a micro-algelor la Algatechnologies, pentru obținerea antaxantinului, un antioxidant natural puternic. Deșertul Negev din Israel. Sursa: www.israel21c.org

Accent pe inovații

Comparat la PIB, cheltuielile pe cercetare și dezvoltare în sfera economică în Israel sunt mai mari decât în orice țară europeană, iar firmele tehno-agricole pur și simplu se scaldă în bani. Guvernul susține financiar universitățile și laboratoarele din țară, și intervine cu contribuții bănești în capitalul fondurilor de investiții și granturi pentru start-up-uri. 

În această țară ideile se transformă ușor în profit, notează Economist. Institutul de Tehnologii din Israel câștigă cu peste 50% mai mult din activitatea de licențiere a patentelor și brevetelor decât renumitul Institut de Tehnologii din Massachusetts în America, deși cheltuiește mult mai puțin pe programe de cercetare. 

În anul viitor guvernul de la Tel Aviv va sponsoriza proiectele-pilot prevăzute pentru conectarea inovațiilor în agricultură cu practica cotidiană a fermierilor, astfel încât tehnologiile să poate fi testate local înainte ca ele să ajungă pe piețele internaționale. 

* * *

Dragă cititor,

Apreciem faptul că ați accesat site-ul Mold-Street.com. Dacă acest articol vă pare interesant, vă rugăm să-l distribuiți prin rețelele sociale. În cazul în care doriți să susțineți organizația noastră, vă îndemnăm să deveniți abonat (și implicit contribuabil / finanțator) al echipei Mold-Street.com. Abonamentele ne ajută să rămânem o entitate media independentă.

Aici găsiți informații despre condițiile de abonare: https://www.mold-street.com/?go=page&p=5.

Primul pas este înregistrarea unui profil. Dacă deja aveți un profil, faceți un upgrade la pachetul de abonament dorit.



Oportunitati