Ce ne aduce 2019? Cinci elemente cruciale ce vor marca economia mondială

shadow
Luni, 07.01.2019 06:20   2176
Economia mondială începe anul cu multe semne de întrebare. Deși majoritatea economiștilor cred într-un 2019 pe creștere, lista incertitudinilor este lungă, se arată într-o analiză a cotidianului financiar german Handelsblatt.

Contrastul față de începutul anului 2018 este uriaș. Atunci, economiștii estimau o creștere euforică pentru Germania, acum aceiași economiști se tem de o contracție a economiei, constată Handelsblatt, citat de Hotnews.ro.

Climatul economic mondial devine din ce în ce mai dificil

"Grijile lor sunt justificate - China, motorul economiei globale, ar putea tura mai încet anul acesta", spune președintele Institutului Ifo, Clemens Fuest, într-un interviu acordat Handelsblatt.

Citiți și:

De la alegerile parlamentare la Acordul cu FMI: Top 5 provocări economice pentru anul 2019

Climatul economic mondial devine din ce în ce mai dificil. "Însă nu e un motiv de panică", afirmă Fuest. Institutul Ifo estimează o creștere de doar 1,1% pentru economia germană în 2019 - după un avans de 1,5% în 2018. Majoritatea economiștilor nu exclud chiar o creștere de 1.5% a produsului intern brut (PIB) în 2019, dar prognozele lor sunt însoțite de o listă a riscurilor care amenință creșterea economiei germane, dependente de export.

Chiar și întreprinderile mici și mijlocii nu mai sunt așa de optimiste cu privire la viitor, potrivit unui sondaj recent. "Ca națiune exportatoare, Germania este strâns legată de evoluția economiilor altor țări. Prin urmare, o încetinire a creșterii economice în China ar provoca, într-adevăr, îngrijorare", spune economistul-șef, Christoph Schmidt.

Razele de speranță vin dinspre evoluția economiei interne și de la situația bună pe piața muncii.

Advertisement

Din acest motiv, ministrul federal al economiei, Peter Altmaier (CDU), se așteaptă ca anul 2019 să fie al zecelea an consecutiv de creștere.

Handelsblatt enumără și cinci factori care vor stabili dacă anul 2019 va fi un an bun sau unul rău:

1. Războiul comercial
Războiul comercial, pe care președintele american Donald Trump îl poartă în special cu China, își produce efectele asupra fluxurilor comerciale. Industria auto americană se plânge de materii prime costisitoare și justifică astfel scăderea vânzărilor și concedierile care au loc.

"Există motive care ne fac să credem că vom asista la o reducere a creșterii în China. De exemplu, investițiile masive în infrastructură, care crescuseră cu 19,8% în 2017, au crescut cu doar 3,3% anul trecut. Strategia de stimulare a creșterii pare că și-a atins limitele. Pentru 2019, FMI se așteaptă o creștere economică în China de numai 6,2%, după 6,7% în 2018.

2. Europa
Christoph Schmidt, expert economic principal și președintele IFO Clemens Fuest explică: cel mai mare risc economic pe termen scurt pentru Germania este Brexitul.

"Un Brexit hard ar afecta în mod semnificativ comerțul dintre Marea Britanie și UE", a spus Fuest pentru Handelsblatt. Institutul de Economie Germană avertizează că PIB-ul german va fi cu 0,5 puncte procentuale mai mic în cazul unui Brexit dur. În tot acest tablou, puțin mai în fundal, stau îngrijorările legate de datoria Italiei, dar și alte conflicte similare cu Comisia Europeană ale altor state.

3. Inovația
IMM-urile care nu vor inova se vor confrunta cu dificultăți în a se cupla la o economie globală în plină mișcare. Din acest punct de vedere, Germania nu stă rău: în ultimul clasament al Federației Industriilor Germane (BDI), țara ocupă a patra poziție din 35 de economii luate în calcul. Dar cu o tendință oarecum dezavantajoasă - diferența față de grupul de la vârf este în creștere. Singapore, Elveția și Belgia inovează mai mult și mai repede. Lângă Germania stau Suedia, SUA și Marea Britanie.

"Performanța mai lentă în competiția privind inovarea poate fi un motiv de îngrijorare", a avertizat președintele BDI Dieter Kempf. Guvernul federal a recunoscut că devine tot mai urgentă nevoia de a acționa în această direcție. Implementarea investiției în inteligență artificială anunțată la Summit-ul digital și implementarea noilor rețele mobile 5G va fi cheia creșterii viitoare a economiei.

4. Investițiile
Așteptările companiilor pentru următoarele câteva luni au devenit tot mai pesimiste, potrivit ultimului sondaj al Institutului Ifo. "Aceasta exprimă de obicei înclinația către investiții", scriu economiștii Deutsche Bank. Există, de asemenea, o nevoie crescută de investiții în digitalizarea lanțului de producție.

Prognozele băncii indică o creștere de 2,7% a investițiilor în echipamente în acest an, în scădere însă față de 2018. Boomul investițiilor în construcții va continua, mai arată analiștii, iar rata de creștere a investițiilor private va scădea marginal la 3%.

5. Piața muncii
Din 2004, ocuparea forței de muncă în Germania are o singură direcție: în sus. Cercetătorii de pe piața forței de muncă sunt de acord că acest lucru va fi valabil și în 2019 - deși poate într-un ritm ușor mai lent.

"Cel mai mare risc pentru piața muncii din Germania este lipsa de lucrători calificați", spune Andrea Hammermann, expert în piața muncii la Institutul German pentru Afaceri.Oportunitati