Fiscul va număra toți banii din conturile cetățenilor

shadow
Vineri, 21.12.2018 08:00   15941
De la 1 ianuarie 2019, Fiscul va lua la evidență toate conturile bancare ale cetățenilor, numărând până la ultimul bănuț inclusiv din conținutul conturilor curente și depozite - lucru ce până acum nu s-a întâmplat.

Această inovație fiscală măsură este prevăzută în Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, adoptată la finele anului 2017 și în vigoare din februarie 2018.

5 milioane de conturi bancare ajung sub lupa Fiscului

Potrivit legii, Serviciul Fiscal de Stat urma să creeze și apoi să gestioneze și actualizeze Registrul conturilor de plăți și bancare ale persoanelor fizice și juridice.

„Implementarea acestui registru va contribui la îmbunătățirea administrării fiscale sub aspectul monitorizării conformării la cadrul de reglementare de către subiecții impunerii; alinierea legislației naționale la Directivă IV (a Uniunii Europene) privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului”, susține Sergiu Pușcuța, șeful Serviciului Fiscal de Stat.

Potrivit lui Sergiu Pușcuța, acest registru este deja gata și a fost testat împreună cu toate instituțiile financiare și funcționează în regim experimental.

„De la 1 ianuarie 2019 estimativ vor fi luate la evidență peste 5 milioane de conturi bancare”, a precizat Sergiu Pușcuța, argumentând că „Preluarea în evidența Fiscului a conturilor bancare ale cetățenilor este în primul rând o prevedere legală, dar și un angajament internațional pentru Republica Moldova.”

Până la 1 ianuarie 2019, în evidența Fiscului vor fi descărcate în format electronic informațiile despre toate conturile bancare existente și istoricul lor, iar de la 1 ianuarie 2019, deja se va furniza informația despre conturile bancare noi.

De ce e nevoie de un astfel de control

Măsura este și o necesitate de administrare fiscală actuală pentru Republica Moldova.

”Această informație va fi folosită de Serviciul Fiscal de Stat pentru evaluarea riscurilor de evaziune fiscală pentru anumite persoane fizice care vor cădea în zona de risc. Vor fi stabilite criterii de monitorizare ale acestor conturi pentru a elimina posibilitatea de a nu își onora obligațiunile fiscale pentru aceste persoane care nu sunt tocmai oneste din punct de vedere fiscal", a precizat Pușcuța.

Pe de altă parte, informațiile acumulate vor permite Fiscului să facă schimb de date electronice în regim automatizat cu autoritățile fiscale din alte state.

"Respectiv Republica Moldova va beneficia de informația despre conturile bancare deschise peste hotare de către cetățenii Republicii Moldova, dar cu condiția că țara noastră oferă informația similiară și autorităților fiscale cu care colaborează și are acorduri de parteneriat", a adăugat oficialitatea.

Advertisement

O nouă bâtă în mâna puterii

Experții de pe piață susțin că noua măsură deși este una necesară, totuși se arată neîncrezători în modul cum ea va fi aplicată și dacă ea va permite identificarea doar a evazioniștilor.

"Aceasta ar putea deveni rapid o nouă măciucă în actuala conjunctură politică, folosită de guvernare contra opoziției. Cei care au bani și nu depind de cei de la putere vor putea fi mai ușor luați și ținuți sub control", ne-a spus sub protecția anonimatului un specialist de la o instituție financiară.

Totodată el se întreabă cum vor fi protejați cetățenii de abuzuri și mai ales de eventuale scurgeri de informații în presă despre banii din conturile bancare și proveniența lor. 

Ce prevede Directiva UE

Parlamentul European a aprobat a patra directivă europeană împotriva spălării banilor la 20 mai 2015, potrivit căreia țările UE începând cu 27 iunie 2017 sunt obligate să țină registre centrale cu informații privind proprietarii finali ai persoanelor juridice, companiilor și trusturilor.

Scopul directivei contra spălării banilor este intensificarea luptei împotriva infracțiunilor fiscale și a finanțării terorismului. 

„Spălarea banilor este o sursă de oxigen pentru criminalitate, terorism și evitarea obligațiilor fiscale. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință ca să o eradicăm”, declara la momentul adoptării Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene.

Astfel, directiva obligă băncile, auditorii, avocații, agenții imobiliari și cazinourile să raporteze orice tranzacții suspecte realizate de proprii clienți, de la persoane juridice la persoane fizice.

Ea stabilește cerințe de transparență bine definite cu privire la proprietarii reali ai societăților comerciale; facilitarea cooperării și a schimbului de informații între unitățile de informații financiare din diferite state membre pentru a identifica și monitoriza transferurile de bani suspecte și prevede instituirea unei politici coerente față de țările din afara UE care au norme deficitare în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului; extinderea competențelor de sancționare ale autorităților competente.

Articolul 57 din Directiva UE stipulează obligația statelor membre UE de a institui sisteme eficace care să le permită unităților de informații financiare "să aibă acces deplin și în timp util, prin canale securizate și confidențiale, la informații privind relațiile de afaceri pe care le au sau le-au avut cu anumite persoane".

Totodată acest articol prevede că statele membre ar putea, "să ia în considerare posibilitatea de a instala sisteme de registre bancare sau sisteme electronice de extragere a datelor, care ar asigura accesul unităților de informații financiare la informațiile privind conturile bancare, fără a aduce atingere autorizării judiciare, acolo unde este cazul".

Mai adăugăm că în contextul aceleiași Directive a UE și conform art.14 din Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, din august 2018, datele privind beneficiarii efectivi sunt trecute în Registrul de stat al persoanelor juridice și al întreprinzătorilor individuali.

Prin urmare, persoanele juridice și întreprinzătorii individuali sunt obligați să prezinte Agenției Servicii Publice, informația solicitată cu privire la beneficiarul efectiv și să informeze imediat despre schimbarea datelor acestora.

Totodată a fost interzisă înregistrarea de stat a persoanelor juridice și întreprinzătorilor individuali în lipsa datelor despre beneficiarul efectiv și/sau dacă informația prezentată este neveridică sau incompletă.

Citiți și:

Afaceriștii din Moldova au fost obligați să prezinte datele despre beneficiarii efectivi

Acest articol poate fi republicat fără obligații financiare sau constrângeri legale, cu condiția citării sursei Mold-Street.com și indicării hyperlinkului activ la articol.



Oportunitati